Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Nemecko sa naposledy rozlúčilo s bývalým prezidentom

Na snímke vpravo nemecký prezident Joachim Gauck sa ukláňa pred rakvou bývalého nemeckého prezidenta Richarda von Weizsäckera počas štátneho pohrebu v katedrále v Berlíne v stredu 11. februára 2015. Weizsäcker bol posledným prezidentom Západného Nemecka a prvým prezidentom zjednoteného Nemecka. Zomrel v sobotu 7. februára 2015 vo veku 94 rokov. Foto: TASR/AP

Von Weizsäcker zomrel 31. januára vo veku 94 rokov. V rokoch 1981-84 bol starostom bývalého Západného Berlína, nasledujúce desaťročie strávil v najvyššej funkcii už zjednoteného nemeckého národa.

Berlín 11. februára (TASR) - Trúchliaci pozostalí a smútoční hostia sa dnes prišli do Berlínskeho dómu naposledy rozlúčiť so zosnulým nemeckým prezidentom Richardom von Weizsäckerom. Medzi účastníkmi štátneho pohrebu boli mnohí najvyšší politickí predstavitelia krajiny, informovala agentúra DPA.

Bohoslužby sa zúčastnila súčasná hlava štátu Joachim Gauck, kancelárka Angela Merkelová, šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier, minister financií Wolfgang Schäuble, ako aj podpredsedníčka Spolkového snemu Antje Vollmerová. Život a dielo zosnulého štátnika si prišlo pripomenúť celkovo 1400 hostí.

Von Weizsäcker, ktorý zomrel 31. januára vo veku 94 rokov, bol v rokoch 1981-84 starostom bývalého Západného Berlína, nasledujúce desaťročie strávil v najvyššej funkcii medzitým už zjednoteného nemeckého národa. Počas svojho prezidentského mandátu sa pričinil o pád Berlínskeho múru v roku 1989.

Jedným z jeho najvýznamnejších politických prejavov bola reč prednesená pri príležitosti 40. výročia ukončenia druhej svetovej vojny 8. mája 1985, keď označil kapituláciu Nemecka za "deň oslobodenia" tejto krajiny.