Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Medaily ukradnuté z múzea Stasi boli väčšinou repliky

Pôvodný východonemecký kufrík na kamufláž je vystavený v novom múzeu špionáže v nemeckom Oberhausene 30. apríla 2012. Výstava s názvom Top Secret sprístupňuje prácu tajných služieb a ukazuje unikátne originálne detaily o ruskej tajnej službe KGB, americkej CIA a východonemeckej STASI počas obdobia studenej vojny. Foto: TASR/AP Photo/Martin Meissner

K lúpeži došlo iba niekoľko dní po krádeži diamantov z klenotnice kráľovského paláca v Drážďanoch.

Berlín 2. decembra (TASR) - Väčšinu z ôsmich medailí, ktoré ukradli v nedeľu z múzea bývalej východonemeckej tajnej polície Stasi v Berlíne, tvorili repliky bez veľkej hodnoty. Informoval o tom v pondelok riaditeľ múzea Jörg Drieselmann, píše agentúra DPA.

Len jediná z ukradnutých medailí bola originálom. Hodnota zlatých šperkov, ktoré páchatelia takisto odcudzili, predstavovala približne 1500 eur.

Drieselmann doplnil, že zlodeji nemali odborné znalosti na to, aby dokázali presne určiť hodnotu ulúpených predmetov. Škody, ktoré páchatelia spôsobili v múzeu, sú v porovnaní s ukradnutými šperkmi oveľa vyššie, dodal.

Originály východonemeckých medailí sa na internete predávajú za niekoľko tisíc eur.

Páchatelia sa do budovy dostali cez okno na prvom poschodí a rozbili viaceré vitríny s exponátmi.

K lúpeži došlo iba niekoľko dní po krádeži diamantov z klenotnice kráľovského paláca v Drážďanoch. Zlodeji si odtiaľ odniesli šperky nevyčísliteľnej historickej hodnoty z 18. storočia.