Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nadácia otvorenej spoločnosti odmietla obvinenia maďarskej vlády

George Soros, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ako dôvod sťahovania kancelárie uviedla spoločnosť skutočnosť, že vláda premiéra Viktora Orbána vrhá na činnosť nadácie zlé svetlo.

Budapešť 1. júna (TASR) - Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorej budapeštianska kancelária 15. mája avizovala svoje presťahovanie do Berlína, odmietla vyjadrenia maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa. Ten v štvrtkovom rozhovore pre americkú televíziu CNBC povedal, že kancelária uvedenej nadácie sa sťahuje preto, lebo nechce zverejniť zdroj svojho financovania.

Na slová maďarského ministra reagovala komunikačná riaditeľka nadácie amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa Laura Silberová, informoval v piatok spravodajský server 24.hu.

Ako dôvod sťahovania kancelárie pritom uviedla skutočnosť, že vláda premiéra Viktora Orbána vrhá na činnosť nadácie zlé svetlo. Orbánov kabinet okrem toho podľa nej pre vlastné politické ciele potláča občiansku spoločnosť, pričom používa prostriedky, ktoré sú v Európskej únii nevídané.

Organizácie podporované Nadáciou otvorenej spoločnosti môže podľa jej slov ktokoľvek nájsť na internetovej stránke nadácie. "Je všeobecne známe, že nadáciu financuje George Soros," zdôraznila Silberová v reakcii na slová Pétera Szijjártóa.

O uzatvorení budapeštianskej kancelárie nadácie ako prvý informoval 19. apríla rakúsky denník Die Presse.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach