Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na venezuelskú ambasádu vnikli prívrženci opozičného lídra Guaidóa

Juan Guaidó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Za legitímneho prezidenta Venezuely uznáva Guaidóa Brazília aj ďalších viac než 50 krajín sveta. Za dočasného prezidenta krajiny sa Guaidó vyhlásil v januári tohto roka.

Brazília 13. novembra (TASR) - Skupina približne 20 ľudí podporujúcich venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa vnikla v stredu na venezuelskú ambasádu v brazílskom hlavnom meste Brazília. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa z vlády venezuelského prezidenta Nicolása Madura.

Zástupca Venezuely menovaný Guaidóom uviedol, že zamestnanci veľvyslanectva otvorili skupine Guaidóových prívržencov brány a pustili ich dnu.

Pred ambasádou v Brazílii sa nachádzalo približne 20 príslušníkov brazílskej vojenskej polície a niekoľkí boli aj vo vnútri budovy.

Za legitímneho prezidenta Venezuely uznáva Guaidóa Brazília aj ďalších viac než 50 krajín sveta. Za dočasného prezidenta krajiny sa Guaidó vyhlásil v januári tohto roka. Doteraz sa mu však nepodarilo prevziať vo Venezuele moc. Prezidenta Madura stále podporuje venezuelská armáda a svojich vojenských expertov mu na pomoc vyslalo aj Rusko. Jediným voleným orgánom, ktorý ovláda venezuelská opozícia, je parlament.