Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Václavské námestie prišlo až 40.000 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Námestie bolo vyzdobené vo farbách trikolóry.

Praha 17. novembra (TASR) - Nedeľňajšie oslavy výročia Nežnej revolúcie vrcholia v Prahe sériou koncertov na Václavskom námestí, kde prišlo až 40.000 ľudí. Rovnaký počet ľudí sa zúčastnil aj na programe na Národnej triede, informovala česká polícia na Twitteri.

Počas koncertu svoj prejav predniesol napríklad ústavný právnik Jan Kysela, ktorý varoval pred oslabovaním ústavy: "Ústava musí byť samozrejmým rámcom našich životov. Ignorovaná ústava vlastne žiadnou ústavou nie je, a kde nie je ústava, vládne svojvôľa," uviedol. Na Václavskom námestí vystúpil aj študentský vodca z roku 1989 a riaditeľ organizácie Člověk v tísni Šimon Pánek, ktorý ocenil sobotňajší protest proti premiérovi Andrejovi Babišovi na Letenskej pláni v Prahe, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Ako napísal server iDNES.cz, právnik a sociológ Jiří Přibáň upozornil, že je potrebné obnoviť sociálnu spravodlivosť. Novinárka a spisovateľka Lída Rakušanová vyhlásila, že zvolenie Zuzany Čaputovej za prezidentku Slovenskej republiky je dôkazom, že "stačí jedna voľba, aby sa ukázalo svetlo na konci tunela". Katolícky kňaz a filozof Tomáš Halík pripomenul, že na Václavskom námestí sa tento rok konali viaceré protesty proti konkrétnym politikom. Zdôraznil však, že na vine nie sú politici, ale voliči, ktorí sa nechajú zmanipulovať populistami. Zároveň vyzval ľudí, aby mali odvahu držať sa svojich morálnych hodnôt.

Organizácia Post Bellum, ktorá spravuje portál Pamäť národa, pripravila v Prahe projekciu a svetelnú inštaláciu na fasády domov na Národnej triede vo farbách trikolóry. Vo videomappingu zaznejú aj výroky pamätníkov novembrových udalostí a budú ho sprevádzať hudba a dobové zábery.

Spomienkové akcie sa konali aj v ďalších českých mestách. V Hradci Králové sa na námestí popoludní uskutočnil študentský happening. Študenti zhotovili stenu z papierových škatúľ, ktorá bola rekonštrukciou rovnakej stavby z roku 1989 na vtedajšom Gottwaldovom námestí a zároveň predstavovala jeden z najvýraznejších symbolov zamatovej revolúcie.