Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na summite o Líbyi sa podmienečne môžu zúčastniť aj Sarrádž a Haftar

Chalífa Haftar, archívna snímka Foto: TASR/AP

Organizátori nevylučujú, že Sarrádž i Haftar zostanú počas hlavných rokovaní vo svojich hoteloch.

Berlín 18. januára (TASR) - Nemecko zvažuje možnosť zapojenia veliteľa Líbyjskej národnej armády Chalífu Haftara a hlavy líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiza Sarrádža do berlínskej medzinárodnej konferencie o riešení situácie v Líbyi po tom, ako zvyšní účastníci stretnutia schvália finálny dokument.

Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra TASS, citujúc nemecký spoločensko-politický týždenník Der Spiegel.

Organizátori nevylučujú, že Sarrádž i Haftar zostanú počas hlavných rokovaní vo svojich hoteloch. Berlín navrhuje, aby sa obaja líbyjskí činitelia zúčastnili na rozprave o danom dokumente až po tom, ako zvyšní participanti summitu schvália finálnu verziu daného komuniké.

Účasť Haftara ani Sarrádža na summite v Berlíne nebola spočiatku plánovaná, ale Nemecko zmenilo svoje rozhodnutie po tom, ako "Rusko a ďalší hráči na tom trvali", uvádza Der Spiegel.

Medzinárodná konferencia o riešení líbyjskej krízy sa uskutoční 19. januára v nemeckom hlavnom meste. Na podujatí sa zúčastnia predstavitelia mnohých štátov vrátane lídrov Ruska, Alžírska, Spojeného kráľovstva, Egypta, Spojených arabských emirátov, Číny, Spojených štátov, Turecka a Francúzska, píše TASS.

Európsku úniu budú v nedeľu zastupovať predseda Európskej rady Charles Michel, šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ako aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Nemecko konferenciu o budúcnosti Líbye zorganizovalo v spolupráci s Organizáciou Spojených národov (OSN), ktorá zastrešuje rozhovory o mierovom riešení konfliktu v tejto severoafrickej krajine.

Rokovania medzi Sarrádžom a Haftarom sa konali v Moskve aj začiatkom týždňa, ale stroskotali a nepriniesli očakávané podpísanie dohody o prímerí. Haftar odmietol podpísať navrhovanú dohodu a Moskvu opustil.

Sarrádžovu vládu v líbyjskej metropole Tripolis uznáva OSN. Haftar proti nej bojuje a podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe krajiny.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího i k jeho smrti.