Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Morales požiada OSN o sprostredkovanie riešenia konfliktu v Bolívii

Na archívnej snímke prezident Bolívie Evo Morales. Foto: TASR/AP

Morales, ktorý do Mexika pricestoval v utorok, uviedol, že je pripravený vrátiť sa čo najskôr do vlasti, ak ho o to požiada ľud. V Bolívii demonštrovali za jeho návrat tisíce jeho stúpencov.

Mexiko 15. novembra (TASR) - Bývalý bolívijský prezident Evo Morales požiada Organizáciu Spojených národov a prípadne aj pápeža Františka, aby sa ako sprostredkovatelia podieľali na riešení konfliktu v jeho krajine. Uviedol to vo štvrtok pre agentúru AP v Mexiku, ktoré mu udelilo azyl.

Povedal, že sa stále považuje za prezidenta, lebo bolívijský zákonodarný zbor nehlasoval o prijatí alebo zamietnutí jeho rezignácie. Uviedol, že "ak to neschválili alebo nezamietli, môžem povedať, že som stále prezident".

Podľa vlastných slov tiež dostal informáciu, že niektoré jednotky bolívijskej armády sa plánujú vzbúriť proti dôstojníkom, ktorí naliehali, aby odstúpil.

Morales, ktorý do Mexika pricestoval v utorok, uviedol, že je pripravený vrátiť sa čo najskôr do vlasti, ak ho o to požiada ľud. V Bolívii demonštrovali za jeho návrat tisíce jeho stúpencov.

Dočasná bolívijská prezidentka Jeanine Áňezová povedala, že Morales už nemôže kandidovať v nových voľbách. "Morales sa nemôže uchádzať o svoje štvrté funkčné obdobie. Kvôli tomu tu máme všetky tieto nepokoje," dodala.

Socialistický líder bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe, ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje, ústavný súd mu však udelil v roku 2017 výnimku.

Výsledky októbrových prezidentských volieb opozícia neuznala a obvinila Moralesa z volebných podvodov. Násilné protesty, ktoré po voľbách nasledovali, si doteraz vyžiadali desať mŕtvych a viac ako 400 zranených. Morales po troch týždňoch demonštrácií zo svojej funkcie 10. novembra odstúpil.