Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová chce prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a albánsky premiér Edi Rama počas tlačovej konferencie v Berlíne 27. januára 2020. Foto: TASR/AP

Vstup týchto dvoch krajín západného Balkánu do EÚ nie je podľa Merkelovej len v ich vlastnom záujme, ale aj v záujme Únie.

Berlín 27. januára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce, aby na marcovom summite EÚ padlo rozhodnutie o začatí prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom. Vyhlásila to v pondelok na stretnutí s albánskym premiérom Edim Ramom v Berlíne, píše agentúra DPA.

"Chceme predovšetkým, aby sme na nadchádzajúcom (zasadnutí) Európskej rady v marci dosiahli zhodu o začatí prístupových rokovaní s Albánskom a rovnako aj so Severným Macedónskom," povedala Merkelová.

Vstup spomínaných dvoch krajín západného Balkánu do EÚ nie je podľa Merkelovej len v ich vlastnom záujme, ale aj v záujme Únie. V tejto súvislosti upozornila na rastúci vplyv Ruska, Číny a Turecka v tomto regióne.

Merkelová zdôraznila, že Albánsko už výrazne pokročilo v reforme svojho súdneho systému, ktorú od neho požaduje EÚ.

Nemecká kancelárka zopakovala svoje presvedčenie o potrebe skorého začatia prístupových rokovaní s oboma krajinami. Tie napriek súhlasnému stanovisku Európskej komisie a väčšiny členských štátov EÚ vlani v jeseni zablokovalo Francúzsko.

Merkelová pripomenula aj ničivé zemetrasenie, ktoré koncom novembra 2019 postihlo Albánsko a pripomenula, že 17. februára sa bude konať darcovská konferencia s cieľom zrýchliť obnovu krajiny. Ako dodal Rama, bude si to vyžadovať takú sumu peňazí, ktorú Albánsko samotné nedokáže pokryť.

Zemetrasenie spôsobilo zničenie verejnej a súkromnej infraštruktúry, zasiahlo tisíce domácností a malo za následok 51 úmrtí, okolo 1000 zranených a takmer 14.000 ľudí bolo dočasne vysídlených. Tisíce budov vrátane škôl a zdravotníckych zariadení boli vážne poškodené.