Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Litovský parlament prijal zákon, ktorý umožní výmenu špiónov

Nový litovský prezident Gitanas Nauséda, archívna snímka. Foto: TASR/AP

itovský prezident Gitanas Nauseda uviedol, že novelizácia predmetnej legislatívy bola nutná.

Vilnius 7. novembra (TASR) - Litovský parlament schválil vo štvrtok zákon, ktorý môže vydláždiť cestu k výmene špiónov medzi touto pobaltskou krajinou, Ruskom a Nórskom.

Litovská tlačová agentúra BNS v októbri s odvolaním sa na anonymné zdroje priniesla správu o tom, že Moskva, Oslo a Vilnius rokujú o výmene dvoch Rusov väznených v Litve, dvoch Litovcov odsúdených za špionáž v Rusku, ako aj jedného Nóra - Frodeho Berga - usvedčeného zo špionáže a uväzneného v Rusku.

Berg, bývalý príslušník pohraničnej stráže na nórsko-ruských hraniciach, je stredobodom miestnej kampane za jeho oslobodenie. Príslušné úrady v zmienených troch krajinách sa k správe BNS buď odmietli vyjadriť, alebo záležitosť popreli.

Litovský prezident Gitanas Nauseda uviedol, že novelizácia predmetnej legislatívy bola nutná pre to, aby mohol udeliť milosť osobe usvedčenej v Litve zo zločinu výmenou za litovského občana stíhaného v zahraničí, ktorý "konal v záujmoch Litvy".

Nauseda podpíše prijatú úpravu zákona 11. novembra, dva dni pred tým, ako bude litovský výbor pre udeľovanie milostí posudzovať žiadosti o omilostenie, potvrdil pre tlačovú agentúru Reuters jeho úrad.

Predpokladá sa, že tento výbor sa bude zaoberať i žiadosťami o milosť pre dvoch ruských občanov, ktorí môžu byť súčasťou možnej výmeny špiónov.

Kremeľ medzitým v stredu oznámil, že Berg, ktorý je vo väzení od svojho zatknutia v decembri 2017, oficiálne požiadal o milosť - dva týždne po tom, ako ho ruský štátny výbor odporučil pre udelenie milosti.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov 24. októbra povedal, že Kremeľ sa "čoskoro" rozhodne, či Berga omilostí.