Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Johnson: Neexistuje lepší výsledok než dohoda, ktorú som vyrokoval

Britský premiér Boris Johnson, archívne foto. Foto: TASR/AP

Britskí poslanci opakovane odmietli brexitovú dohodu, ktorú minulý rok vyrokovala Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová. O aktuálnej dohode budú hlasovať v sobotu a nie je jasné, či dokument prejde.

Londýn 18. októbra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson trvá na tom, že neexistuje "lepší výsledok" než ním vyrokovaná dohoda o tzv. brexite, a britských zákonodarcov vyzval, aby ju počas tohto víkendu podporili.

"Neexistuje lepší výsledok než ten, ktorý zajtra obhajujem," povedal Johnson v piatok v rozhovore pre spravodajskú televíziu BBC.

Britský parlament by mal o revidovanej dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ hlasovať v sobotu 19. októbra. Johnson zákonodarcov vyzval, aby podporili "úžasné podmienky", ktoré s lídrami EÚ vyrokoval, a umožnili Británii opustiť euroblok 31. októbra.

"Chcel by som, aby moji kolegovia zo všetkých strán parlamentu premýšľali o svete zajtra večer, keď túto vec musíme dokončiť," dodal v inom rozhovore pre ITV. "Myslím, že krajine to prinesie výraznú úľavu," dodal.

Vedúci predstavitelia 27 členských štátov EÚ vo štvrtok popoludní na zasadnutí Európskej rady jednomyseľne schválili revidovanú dohodu o brexite. Tú teraz musí ratifikovať Európsky parlament a poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu.

Britskí poslanci už predtým opakovane odmietli brexitovú dohodu, ktorú minulý rok vyrokovala Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová. O aktuálnej dohode budú hlasovať v sobotu a nie je jasné, či dokument prejde.

Ak by sa hlasovanie skončilo neúspešne, Johnson by na základe britskej legislatívy musel požiadať Brusel o ďalšie odloženie odchodu svojej krajiny z EÚ. Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že v takomto prípade bude situáciu konzultovať s európskymi lídrami.