Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael obnovil nálety na ciele Islamského džihádu v pásme Gazy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Eskalácia napätia medzi Izraelom a palestínskymi militantmi prepukla v utorok po tom, ako armáda židovského štátu pri útoku v pásme Gazy zabila poľného veliteľa Islamského džihádu.

Jeruzalem 15. novembra (TASR) - Izraelská armáda oznámila, že aj napriek štvrtkovému prímeriu obnovila v piatok nadránom v pásme Gazy nálety na ciele militantnej skupiny Islamský džihád. Informovala o tom agentúra AFP.

"IDF (izraelská armáda) momentálne útočí na ciele teroristickej skupiny Islamský džihád," informovala armáda novinárov v správe zaslanej prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

Eskalácia napätia medzi Izraelom a palestínskymi militantmi prepukla v utorok po tom, ako armáda židovského štátu pri útoku v pásme Gazy zabila poľného veliteľa Islamského džihádu. Palestínski radikáli na tento útok reagovali odpaľovaním raketových a mínometných striel smerom na južnú a strednú časť Izraela.

Izraelská armáda odpovedala sériou cielených útokov, pri ktorých v pásme Gazy likvidovala objekty využívané radikálmi a ich odpaľovacie stanovištia.

Na ukončení nepriateľských akcií v pásme Gazy a jeho okolí sa Izrael a palestínska militantná skupina dohodli vo štvrtok.

Len niekoľko hodín po tom, ako prímerie vstúpilo o 04.30 h SEČ do platnosti, vypálili militanti z pásma Gazy na Izrael viacero rakiet.

Dva dni trvajúce izraelské útoky zamerané na objekty skupiny Islamský džihád si podľa AFP vyžiadali 34 obetí na životoch.