Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Spisovatelia žiadajú vrátenie občianstva kritikovi indického premiéra

Indický premiér Naréndra Módí, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V máji napísal pre americký týždenník Time článok s názvom Hlavný rozdeľovač Indie, v ktorom sa veľmi kriticky vyslovil o Módího vláde.

Londýn 14. novembra (TASR) - Viac než 260 literátov, aktivistov, akademikov a novinárov vyzvalo indického premiéra Naréndru Módího, aby prehodnotil vládne rozhodnutie zbaviť britsko-indického spisovateľa Átiša Tasíra jeho indického občianstva.

Podľa nich je tento krok "v ostrom rozpore s indickými tradíciami slobodnej a otvorenej diskusie", informoval vo štvrtok denník The Guardian.

Tasír (38), ktorý sa narodil v Británii, ale vyrástol v Indii, je prozaikom, memoáristom a novinárom. V máji napísal pre americký týždenník Time článok s názvom "Hlavný rozdeľovač Indie", v ktorom sa veľmi kriticky vyslovil o Módího vláde.

Tasíra minulý týždeň zbavili zámorského občianstva Indie (OCI), čo znamená, že spisovateľ sa môže dostať na listinu nežiaducich osôb a nebude sa tak môcť vrátiť do krajiny. Indické ministerstvo vnútra zverejnilo tento krok na Twitteri.

Skupina jeho kolegov vrátane Salmana Rushdieho, Orhana Pamuka či Margaret Atwoodovej vyjadrila v liste adresovanom Módímu "vážne znepokojenie" nad týmto rozhodnutím.

Tasírovi stúpenci vyzývajú vládu v Naí Dillí, aby mu "umožnila prístup do krajiny jeho detstva a aby takéto opatrenia už neboli uplatňované voči žiadnemu inému spisovateľovi".

"Veľmi nás znepokojuje, že bol Tasír napadnutý takouto extrémne osobnou formou odplaty len za svoje kritické písanie o indickej vláde," uvádza sa v predmetnom otvorenom liste.

Indický rezort vnútra minulý týždeň vyhlásil, že Tasír "tajil skutočnosť, že jeho zosnulý otec bol pakistanského pôvodu". Tasíra vychovávala jeho matka, popredná indická novinárka Tavlín Singhová, a svojho otca nevidel až do svojich 21 rokov. Tasír o tom neskrývane píše v jednej zo svojich knižných publikácií.

Salmán Tasír - jeho otec - bol guvernérom pakistanskej provincie Pandžáb; v roku 2011 ho zavraždili pre to, že vystupoval proti tamojším zákonom o náboženskom rúhaní.