Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

NEMECKO TRÁPIA HORÚČAVY: Obávajú sa požiarov a poklesu pitnej vody

V Nemecku, kde nadchádzajúca noc prinesie mierne ochladenie, avšak vo veľkomestách sa neočakáva pokles teplôt pod hranicu 20 stupňov Celzia, sa obávajú lesných požiarov. Foto: TASR/AP

Zo Severného Porýnia-Vestfálska zasa hlásili vysoké hodnoty ozónu.

Offenbach 26. júla (TASR) - Cez hranicu 37 stupňov Celzia sa v stredu vyšplhala ortuť teplomerov v Bad Nauheime v spolkovej krajine Hesensko, kde zaznamenali v ten deň najvyššiu teplotu na území Nemecka. Iba o dve desatiny stupňa menej namerali v dolnosaskom Barsinghausene a aj v Andernachu (36,5 stupňa Celzia) nebolo práve chladno.

Už v pondelok namerali v Nemecku najvyššiu teplotu (32,7 stupňa Celzia) práve v Bad Nauheime. V utorok sa na čele rebríčka lokalít s najvyššími teplotami usadil dolnosaský Lingen, kde zaznamenali teplotu 35,9 stupňa Celzia.

V Nemecku, kde nadchádzajúca noc prinesie mierne ochladenie, avšak vo veľkomestách sa neočakáva pokles teplôt pod hranicu 20 stupňov Celzia, sa obávajú lesných požiarov (najmä v Dolnom Sasku, kde rozhodli o preventívnych monitorovacích letoch v záujme ich prevencie či v Národnom parku Wattenmeer pri Severnom mori). V Sasku zasa bojujú s poklesom hladiny riečnych tokov a hroziacim nedostatkom pitnej vody. Zo Severného Porýnia-Vestfálska zasa hlásili vysoké hodnoty ozónu.

Informácie priniesli tlačová agentúra DPA a internetové vydanie denníka Bild s odvolaním sa na meteorológov, ako aj lesníkov, ekológov či vodárov z jednotlivých oblastí.

Hodnota platného absolútneho teplotného rekordu v Nemecku je 40,3 stupňa Celzia a pochádza z Kitzingenu v spolkovej krajine Bavorsko z roku 2015, keď ju tam namerali hneď dvakrát, v júli i v auguste.