Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Heiko Maas vyjadril pochybnosti ohľadom bezpečnostnej zóny v Sýrii

Na archívnej snímke Heiko Maas. Foto: TASR/AP

Maas, ktorý je členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), v súvislosti s oznámením povedal, že nemá vysokú mienku o diplomacii prostredníctvom textových správ.

Berlín 22. októbra (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v utorok vyjadril pochybnosti v súvislosti s návrhom ministerky obrany Annegret Krampovej-Kareenbaurovej o zriadení medzinárodne kontrolovanej bezpečnostnej zóny pozdĺž sýrskej hranice s Tureckom. Informovala o tom agentúra DPA.

Krampová-Karrenbauerová plánuje vo štvrtok na stretnutí svojich rezortných kolegov z členských krajín NATO v Bruseli predložiť plán na zriadenie medzinárodne kontrolovanej bezpečnostnej zóny pozdĺž sýrskej hranice s Tureckom. Krampová-Karrenbauerová v pondelok agentúre DPA povedala, že návrh už schválila a konzultovala so západnými spojencami nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Ministerka obrany v pondelok takisto uviedla, že je s Maasom v kontakte prostredníctvom textových správ a oboznámila ho so svojím plánom o predložení návrhu, uvádza na svojej webovej stránke denník Die Welt.

Maas, ktorý je členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), v súvislosti s oznámením povedal, že nemá vysokú mienku o diplomacii prostredníctvom textových správ. "Čoskoro z toho bude SOS diplomacia," dodal. Maas podľa DPA odmietol zaujať konečné stanovisko a povedal len, že návrh ministerky obrany vyvoláva otázky.

Medzi spojencami Nemecka v rámci NATO sa podľa neho takisto objavuje isté nepopierateľné rozčúlenie.

Merkelová i Krampová-Karrenbauerová sú členkami Kresťanskodemokratickej únie (CDU). CDU a Kresťanskosociálna únia (CSU) sú v aliancii, ktorá tvorí koaličnú vládu spolu s SDP.