Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fínsky premiér Antti Rinne podal demisiu

Antti Rinne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V posledných dňoch čelil kritike za prístup k štátnemu podniku Posti Group Oyj, ktorého zamestnanci viedli v novembri dvojtýždňový štrajk.

Helsinki 3. decembra (TASR) - Fínsky premiér Antti Rinne v utorok odstúpil zo svojej funkcie po tom, ako jeho vládny kabinet zložený z piatich politických strán stratil podporu kľúčového koaličného partnera - strany Fínsky stred. Informovala o tom agentúra AP.

Rinne (57), ktorý sa premiérom Fínska stal v júni, podal demisiu do rúk fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa, ktorý sa mu poďakoval za krátku, ale dobrú spoluprácu".

V posledných dňoch čelil kritike za prístup k štátnemu podniku Posti Group Oyj, ktorého zamestnanci viedli v novembri dvojtýždňový štrajk.

Strana Fínsky stred stiahla podporu Rinnemu v pondelok, prisľúbila však, že bude naďalej podporovať vládny program, čím chce zabrániť predčasným voľbám. Zástupcovia Fínskeho stredu Rinneho vyzvali, aby odstúpil alebo čelil hlasovaniu o vyslovení nedôvery.

Doterajší vládny kabinet tvorila Rinneho Sociálnodemokratická strana Fínska (SDP), Fínsky stred bývalého premiéra Juhu Sipiläa, Zelení, Ľavicová aliancia (VAS) a Švédska ľudová strana vo Fínsku (SFP), čo sú centristi zastupujúci švédsku jazykovú menšinu.

Parlament rozhodne o novom predsedovi vlády budúci týždeň.