Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Eva V. sa nezúčastnila rekonštrukcie tragickej nehody na diaľnici M3

Eva Varholíková - Rezešová Foto: TASR/MTI

Rekonštrukciu na mieste havárie vykonali vozidlami BMW X5, Fiat Punto a kamiónom, ktorého vodič bol svedkom nehody, teda identickými autami z havárie.

Budapešť 22. júna (TASR) - Na rekonštrukcii tragickej nehody spôsobenej v roku 2012 Slovenkou Evou V., ktorá sa konala v noci nadnes na maďarskej diaľnici M3, sa obvinená nezúčastnila, informoval agentúru MTI hovorca Odvolacieho súdu v Budapešti János Koszta.

Neverejnú rekonštrukciu nehody uskutočnili na úseku diaľnice M3 medzi 39. a 55. kilometrom. Druhostupňový súd tento úkon nariadil podľa Kosztu z iniciatívy nového súdneho znalca, ktorého určili na májovom pojednávaní. Súd vtedy z procesu vylúčil experta obhajoby.

Hovorca dodal, že v dopravných prípadoch na druhom stupni nie je celkom zvyčajné nariadiť rekonštrukciu nehody, nie je to však úplne bezprecedentné. V danom prípade bola dôvodom rozhodnutia závažnosť spôsobenej nehody, pri ktorej zomreli štyria ľudia.

Rekonštrukciu na mieste havárie vykonali vozidlami BMW X5, Fiat Punto a kamiónom, ktorého vodič bol svedkom nehody, teda identickými autami z havárie. V noci s nimi viackrát simulovali udalosti pred zrážkou. Pohyb vozidiel zaznamenali kamerou a súdny znalec ich analyzoval z hľadiska viditeľnosti či rýchlosti, informoval hovorca.

Na rekonštrukcii, počas ktorej polícia úplne uzatvorila daný úsek diaľnice v smere na Budapešť, sa zúčastnili dve desiatky ľudí. Boli medzi nimi členovia senátu súdu, prokurátor, obhajca, právny zástupca pozostalých obetí a technický personál. Eva V. nevyužila právo zúčastniť sa na rekonštrukcii, povedal Koszta.

Podľa jeho slov budú pojednávania pokračovať začiatkom júla, rozsudok možno očakávať najskôr 14. júla.

Eva V., jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na miestne v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Obvinenú odsúdil Okresný súd v Gödöllö 22. novembra 2013 na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Na základe odvolania prokurátora súd vlani 3. decembra zrušil domácu väzbu a Slovenku previezli späť do väzenia. Odvolací súd začal pojednávania v tomto prípade 22. mája.