Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ naznačila potrebu prevencie pri predchádzaní lesným požiarom

Na archívnej snímke Karmenu Vella Foto: TASR/AP

Správa EK o lesných požiaroch poukazuje tiež na potrebu bojovať proti zmene klímy, aby sme tým, čo prídu po nás, zanechali zdravšiu planétu.

Brusel 20. septembra (TASR) - V roku 2017 padlo za obeť prírodným požiarom 1,2 milióna hektárov lesa a pôdy v Európe. Uvádza sa to vo štvrtkovej správe, ktorú zverejnila Európska komisia (EK) a ktorá vyzýva Európanov na prijatie prísnejších opatrení na prevenciu lesných požiarov.

Správa EK o lesných požiaroch poukazuje tiež na potrebu bojovať proti zmene klímy, "aby sme tým, čo prídu po nás, zanechali zdravšiu planétu".

Výročná správa o lesných požiaroch v Európe, na Blízkom východe a v severnej Afrike za rok 2017 upozornila, že vlani podľahlo ohňu 1,2 milióna hektárov lesa a pôdy v Európe, čo je viac ako celková rozloha Cypru. Požiare si vyžiadali 127 obetí na životoch - z radov civilných osôb aj zasahujúcich hasičov - a zapríčinili hospodárske škody odhadované na takmer 10 miliárd eur.

Eurokomisár pre životné prostredie Karmenu Vella v tejto súvislosti upozornil, že extrémne poveternostné podmienky, ako aj dlhotrvajúce suchá a vlny horúčav pomáhajú pri šírení prírodných požiarov a sťažujú ich hasenie.

"Viac než 90 percent všetkých lesných požiarov je spôsobených ľudskou činnosťou. Preto orgány EÚ spolupracujú s členskými štátmi v oblasti prevencie a dbajú na to, aby boli občania a politickí činitelia lepšie informovaní o rizikách prírodných požiarov. Tiež musíme viac investovať do lesného hospodárstva, aby sme zabezpečili najlepšie postupy v celej EÚ," opísal situáciu komisár a pripomenul, že rok 2018 znovu presvedčil o tom, že je potrebné vynaložiť veľa práce v oblasti prevencie.

Spoločné výskumné centrum (JRC), ktoré je riadené eurokomisiou, pomocou svojich vedeckých metód nepretržite monitoruje prírodné požiare v Európe a poskytuje potrebné údaje prostredníctvom Európskeho informačného systému o lesných požiaroch. Z údajov JRC za posledné roky vyplýva, že počet i intenzita požiarov stúpajú.

Najnovšia správa EK naznačila jasný trend smerujúci k dlhším obdobiam požiarov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, keďže k požiarom dochádza nielen v suchých a horúcich letných mesiacoch (júl až september), ale aj mimo tohto obdobia. V roku 2017 boli najkritickejšími mesiacmi jún a október, keď smrteľným požiarom čelili obyvatelia Portugalska a severného Španielska.

Komisia pripomenula, že najpostihnutejšou oblasťou ostáva aj naďalej oblasť okolo Stredozemného mora. Nezvyčajne suché letá v strednej a severnej Európe sa však tento rok prejavili veľkými požiarmi aj v krajinách, ako sú Švédsko, Nemecko či Poľsko, ktoré v minulosti zažili podobných požiarov len veľmi málo.

Väčšinu prírodných požiarov v roku 2017 (a v minulých rokoch), spôsobila ľudská činnosť - neudržateľné postupy obhospodarovania lesov, degradácia ekosystémov či výsadba ľahko vznetlivých druhov lesných drevín. Komisia preto zdôraznila, že kľúčovým prvkom v boji proti prírodným požiarom je prevencia.

Riziko požiarov podľa správy EK môžu znížiť primerané postupy obhospodarovania lesov a využívania pôdy a tiež lepšia informovanosť a zlepšovanie odbornej prípravy miestnych komunít, politických činiteľov a zainteresovaných strán.

Komisia zdôraznila, že v roku 2018 sa pri lesných požiaroch v Európe päťkrát aktivoval mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, pričom najmä Švédsku a Grécku bola poskytnutá značná podpora zo zahraničia. Počas uplynulého leta sa celkovo zmobilizovalo šesť vrtuľníkov, 15 iných lietadiel a vyše 400 hasičov a ďalších príslušníkov hasičských zborov. EÚ poskytla 1,6 milióna eur na pokrytie dopravných nákladov a na presun podpory do postihnutých krajín. Na žiadosť členských štátov sa v rámci vesmírneho programu Copernicus vypracovalo vyše 139 satelitných máp oblastí lesných požiarov, ktoré pomohli záchranárom v ich činnosti.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)