Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Saudskoarabskí predstavitelia plánovali vraždu Chášukdžího

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident tiež vyzval saudskoarabského kráľa Salmána, aby umožnil súdenie 18 podozrivých zo Chášukdžího zabitia na tureckých súdoch.

Ankara 23. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že saudskoarabskí predstavitelia začali plánovať vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího už v dňoch pred jeho smrťou. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Erdogana predstavitelia Saudskej Arábie začali pripravovať plány proti Chášukdžímu koncom septembra, niekoľko dní pred jeho zmiznutím, ku ktorému došlo po tom, ako 2. októbra vstúpil do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule.

Turecký prezident v prejave k členom svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v parlamente ďalej uviedol, že členovia tímu saudskoarabských agentov začali prichádzať na konzulát deň pred zabitím novinára. Na konzuláte došlo k odstráneniu kamier.

Turecký prezident tiež vyzval saudskoarabského kráľa Salmána, aby umožnil súdenie 18 podozrivých z Chášukdžího zabitia na tureckých súdoch. V súvislosti s prípadom sa bude diskutovať aj o otázke diplomatickej imunity, uviedol Erdogan.

Podľa neho má Turecko silné dôkazy o tom, že Chášukdží bol obeťou vopred pripravenej a "brutálnej" vraždy, ktorá nemôže byť ututlaná.

Vyzval Saudskú Arábiu, aby prezradila, kto nariadil túto vraždu. Uviedol, že všetci zodpovední musia byť potrestaní nehľadiac na ich postavenie - od človeka, ktorý vraždu nariadil, až po tých, ktorí ju vykonali.

"Kde je telo Džamála Chášukdžího?" opýtal sa Erdogan. Po prvý raz tiež potvrdil, že po novinárovom zabití bol využitý na zmätenie úradov jeho dvojník.

Podľa spravodajského serveru BBC turecký prezident nepredložil žiadne podrobnosti o dôkazoch v prípade tejto vraždy. Nezmienil sa o nijakých zvukových či obrazových nahrávkach spomínaných v médiách po Chášukdžího zmiznutí.

Erdogan uviedol, že tri tímy z celkovo 15 saudskoarabských občanov prišli do Istanbulu viacerými leteckými linkami. Deň pred novinárovým zabitím podľa neho niekoľkí členovia skupiny išli do lesa neďaleko konzulátu - do oblasti, ktorú minulý týždeň prehľadala turecká polícia pátrajúca po Chášukdžího tele.



Saudská Arábia najskôr popierala, že by niečo vedela o jeho zmiznutí, potom tvrdila, že Chášukdžího - prispievateľa novín The Washington Post a kritika saudskoarabskej kráľovskej rodiny a korunného princa Muhammada bin Salmána - zabili 2. októbra pri "bitke" s predstaviteľmi kráľovstva. Tí boli za ním vyslaní s úlohou, aby ho "povzbudili" k návratu do Saudskej Arábie.

V nedeľu minister saudskoarabský zahraničných vecí Ádil Džubajr oficiálne označil zabitie novinára ako "vraždu", pripomína agentúra DPA. Saudská Arábia uviedla, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 osôb.

Turecké médiá aj tureckí predstavitelia tvrdia, že 59-ročného novinára žijúceho v USA zavraždilo a rozštvrtilo 15-členné saudskoarabské komando.