Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Ak padne líbyjská vláda, Európe bude hroziť terorizmus

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívna foto. Foto: TASR/AP

turecký prezident povedal, že teroristické organizácie ako Islamský štát či al-Káida, ktoré v Sýrii a Iraku utrpeli vojenskú porážku, nájdu (v Európe) úrodnú pôdu.

Istanbul 18. januára (TASR) - Istanbul 18. januára (TASR) - Ak padne líbyjská vláda so sídlom v Tripolise, ktorá je uznaná Organizáciou Spojených národov, Európa bude stáť pred novými hrozbami zo strany teroristických organizácií, varoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v článku zverejnenom v sobotu na spravodajskom serveri Politico.

"Európa sa stretne s novým súborom problémov a hrozieb, ak legitímna líbyjská vláda padne. Teroristické organizácie ako Islamský štát či al-Káida, ktoré v Sýrii a Iraku utrpeli vojenskú porážku, nájdu (v Európe) úrodnú pôdu, na ktorej sa budú chcieť opäť postaviť na nohy," uviedol Erdogan, citovaný tlačovou agentúrou AFP.

V príspevku, ktorý bol publikovaný v predvečer líbyjskej mierovej konferencie v Berlíne, turecký líder ďalej tvrdí, že ak Európska únia zlyhá a nebude adekvátne podporovať líbyjskú vládu národnej jednoty, pôjde o "zradu jej vlastných základných hodnôt vrátane demokracie a ľudských práv".

Vláda národnej jednoty pod vedením líbyjského premiéra Fájiza Sarrádža je od vlaňajšieho apríla vystavená útokom vojenských síl veliteľa Chalífu Haftara, pôsobiacich na východe krajiny. V konflikte zahynulo už vyše 280 civilistov a 2000 vojakov.

Turecko a Rusko v spoločnej iniciatíve vyjednalo prímerie, ale Haftar odišiel z rokovania, ktoré sa tento týždeň konalo v Moskve a mala sa na ňom finalizovať dohoda o prímerí. Erdogan Haftara ostro skritizoval a pohrozil mu, že mu "udelí lekciu", ak jeho Líbyjská národná armáda obnoví boje.

Erdoganova vláda podporuje Sarrádža; turecký parlament začiatkom tohto mesiaca schválil vyslanie vojakov do Líbye po tom, ako bola medzi Tripolisom a Ankarou podpísaná kontroverzná bezpečnostná a námorná dohoda.

"Ponechať Líbyu na milosť vojenskému diktátorovi by bolo chybou historických rozmerov," zdôraznil Erdogan s narážkou na Haftara.