Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Egyptský súd potrestal 11 islamistov doživotím za špionáž pre Hamas

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Egypt považuje Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu od roku 2013, keď armáda zvrhla islamistického prezidenta Mursího.

Káhira 11. septembra (TASR) - Súd v egyptskom hlavnom meste Káhira uložil v stredu trest doživotného väzenia 11 islamistom vrátane vodcu zakázanej organizácie Moslimské bratstvo Muhammada Badího, ktorí boli obžalovaní zo špionáže pre palestínske militantné hnutie Hamas. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Traja spoluobžalovaní majú stráviť vo väzení desať rokov, zatiaľ čo ďalší dvaja vyviazli so sedemročným trestom. Súd zároveň v danom prípade zbavil obvinení bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího, ktorý 17. júna zomrel po tom, ako skolaboval počas pojednávania.

Egypt považuje Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu od roku 2013, keď armáda zvrhla islamistického prezidenta Mursího. Na čele vojenského prevratu stál súčasný egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

V súdnych procesoch, často hromadných, boli na smrť alebo dlhoročné tresty odsúdené už stovky členov Moslimského bratstva. Muhammada Badího a ďalších predstaviteľov tejto organizácie súdili už niekoľkokrát. Minulý týždeň káhirský trestný súd potrestal Badího a desiatich spoluobžalovaných doživotím v prípade hromadného úteku väzňov počas ľudovej vzbury v roku 2011.

Ešte v roku 2015 uložil súd Mursímu a ďalším popredným predstaviteľom Moslimského bratstva tresty smrti alebo doživotia aj za špionáž pre Hamas. Nasledujúci rok však odvolací súd tieto rozsudky zrušil a nariadil opakovanie procesu.