Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Do Mexika sa kvôli koncu sveta hrnú turisti. Mayovia to nechápu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Tabuľa obce Bugarach Foto: TASR/AP

V Európe je naopak miesto, o ktorom ľudia veria, že ako jedno z mála na planéte, zostane od apokalypsy ušetrené.

Bratislava 20.decembra (Teraz.sk/TASR) - Podľa kalendára starých Mayov má koniec sveta údajne nastať v piatok 21. decemra. Do oblastí najmä v Mexiku, ktoré obývala mayská civilizácia, pricestovalo v posledných dňoch množstvo turistov, ktorí chcú vidieť na vlastné oči, čo sa bude diať, informuje portál idnes.cz.

Na jednej strane zemegule, najmä v Číne a Rusku, ľudia kvôli proroctvu panikária už niekoľko týždňov, nakupujú zásoby a budujú si provizórne prístrešky. Tisíce ďalších chce ale naopak vidieť koniec sveta "v priamom prenose". Potomkovia Mayov žijúci na juhu Mexika a v ďalších stredoamerických krajinách, ktorí sú väčšinou kresťania, tento rozruch však nechápu.

"Neveríme, že bude koniec sveta," citoval The Daily Telegraph Socorru Pootovou z mexickej dediny Holca, ktorá sa nachádza len pár kilometrov od turistickej atrakcie Chichén Itzá, zrúcaniny mayského mesta na poloostrove Yucatán, ktorá je momentálne preplnená turistami.

Turisti sa šplhajú po pyramíde v archeologickej oblasti v Mexiku.
Foto: TASR/AP
Mexická vláda odhadovala, že krajinu v tomto roku aj práve kvôli správam o konci sveta navštívi okolo 50 miliónov turistov. Len v Chichén Itzá ich v piatok očakáva okolo 200-tisíc. Aj keď Mexičania na jednej strane krútia hlavou, tí, ktorí pracujú v turistickom ruchu, majú naopak radosť, že sa im zvýšia tržby.

Obavy apokaliptikov sú založené na chybnej interpretácii mayského kalendára. Okolo 21. decembra 2012, v deň zimného slnovratu, sa uzavrie 13. cyklus mayského kalendára nazývaný baktun. A hoci sa znalci kultúry Mayov zhodujú, že rozhodne nevnímali tento deň akokalyptický, šíria sa zvesti, že kozmická katastrofa skoncuje v zento deň so životom na Zemi.

Mexiko zďaleka nie je jediným miestom, kam smeruje množstvo ľudí kvôli očakávanému koncu sveta. Argentínske úrady vydesila výzva na Facebooku, kde sa ľudia začali zvolávať na 21. decembra k hromadnej rituálnej vražde pri hore Uritorco.

V Európe je naopak miesto, o ktorom ľudia veria, že ako jedno z mála na planéte, zostane od apokalypsy ušetrené. Do dediny Bugarach na juhu Francúzska sa hrnú veľké davy ľudí a polícia blokuje prístupové cesty k obci.

Dedina Bugarach, ktorej sa má vyhnúť apokalypsa, sa teší na Vianoce



Fámy, že maličkej francúzskej dedinke Bugarach na úpätí Pyrenejí sa 21. decembra apokalypsa vyhne, vyvolali búrku mediálneho záujmu. Novinári ju zaplavili v snahe stretnúť ľudí veriacich v koniec sveta, ale tých je tam zatiaľ veľmi málo. Z miesta dnes informovala tlačová agentúra Reuters.

Necelý deň pred tým, ako má podľa niektorých vysvetlení dávneho mayského kalendára prísť koniec sveta, sa v malebnej dedinke ani na jej skalnatej hore Pic de Bugarach nenachádzali žiadni survivalisti - teda ľudia, ktorí sa chystajú prežiť apokalypsu.

Dosiaľ sa na mimoriadne očakávanú udalosť akreditovalo približne 250 žurnalistov, ktorí tak počtom prevýšili okolo 200 miestnych obyvateľov. Tí sú však čoraz nahnevanejší.

Starosta Jean-Pierre Delord očakáva, že Bugarach bude stáť aj na budúci týždeň, tak ako zvyšok sveta. A jeho odkaz znie: Nechoďte sem, ani keď ste zvedaví.

"Nechoďte sem. Iba si sami narobíte ťažkosti a dokonca tu hrozí aj fyzické nebezpečenstvo. Jednoducho sem nechoďte," uviedol starosta novinárom.

Nie je jasné, prečo by mala mať dedina a jej hora "imunitu" pred apokalypsou, hoci oblasť je opradená stáročia starou legendou.

Raz ju obývali záhadní stredovekí kacíri nazývaní katari a dokonca sa vraví, že je tam pochovaný Ježiš a možno aj Mária Magdaléna.

hora Bugarach
Foto: TASR/AP
Hora Bugarach má navyše neobyčajnú geologickú stavbu - jej povrchové vrstvy sú staršie než vnútorné, čo sa podľa odborníkov stalo v dôsledku zvláštneho vrásnenia zemskej kôry.

Len nedávno tieto mýty vyústili do tvrdení, že hora ukrýva mimozemskú kozmickú loď, ktorá vzlietne práve v Súdny deň - alebo že dokonca skrýva bránu do iného sveta.

Vládny úrad pre kontrolu siekt v roku 2011 varoval pred prípadným prílevom prívržencov hnutia New Age, pretože v blízkosti hory bolo už spozorovaných šesť osád. Úrad tiež upozornil, že v miestnych hoteloch zorganizovali konferencie mesiášske skupiny.

Odvtedy začali v médiách bujnieť rôzne špekulácie.

Miestni predstavitelia podnikli pred 21. decembrom preventívne opatrenia a uzatvorili prístup do dediny aj k hore a povolali ďalších policajtov.



Niekoľko tamojších obyvateľov ťaží z publicity. Otvorili si dočasný bar s názvom "Koniec sveta" a predávajú víno s etiketou "Bugarach - Koniec sveta - Bol som pri tom".

Avšak pre prípad, že by naozaj prišiel koniec sveta, ohľaduplne rozložili aj stan s prvou pomocou.
Podľa doterajšieho vývoja situácie sa zdá, že ak sa proroctvo predsa len splní, jedinými zachránenými ľuďmi budú miestni obyvatelia a húfy zahraničných novinárov. To, či dokážu vytvoriť to správne a schopné postapokalyptické ľudstvo, ukáže iba čas.


Putin: Koniec sveta bude o 4,5 miliardy rokov, nebojte sa

Ruský prezident Vladimir Putin sa nebojí konca sveta. "Prečo sa báť niečoho neodvratného," spýtal sa na dnešnej tlačovej konferencii v Moskve, zvolanej deň pred magickým dátumom 21.12.2012.

Putin však vie, kedy nastane koniec sveta - o 4,5 miliardy rokov. Novinárom pripomenul životný cyklus Slnka.

"O 4,5 miliardy rokov bude po všetkom, reaktor sa vypne, ale ešte predtým sa Slnko premení na bieleho trpaslíka. V tom čase už život nebude existovať," cituje ruského prezidenta agentúra Interfax.

Kalendár dávnej mayskej civilizácie, ktorý sa končí 21. decembra 2012, vyvolal u niektorých ľudí obavy z konca sveta.



K záležitosti sa vyjadril aj ruský premiér Dmitrij Medvedev. "Neverím v koniec sveta, prinajmenšom nie tento rok. Ale v čo verím je, že tento rok sa skončí. A všetci sa musíme pripraviť na koniec tohto roka," povedal v rozhovore pre ruské televízne stanice.