Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Prahe odhalili spomienkový kameň slovenskému hrdinovi

Takzvané Kamene zmiznutých, archívna snímka. Foto: FOTO TASR / Dušan Hein

Aktívne sa podieľal, okrem iného, aj na úteku stoviek Židov a odbojárov z protektorátu.

Praha 15. novembra (TASR) - V Prahe v piatok osadili malý pamätník, takzvaný Kameň zmiznutých, ktorý má pripomínať slovenského aktivistu Marka Frauwirtha, popraveného 17. novembra 1939 vo vtedajšom Protektoráte Čechy a Morava. TASR o tom informoval Karel Polata z českého združenia Iniciativa A.

Marek Frauwirth bol slovenský Žid a ľavicový aktivista. V Prahe získal titul inžiniera a v štúdiu pokračoval na Vysokej škole obchodnej. V septembri v roku 1939 sa vrátil zo Slovenska do Prahy, kde sa aktívne podieľal okrem iného aj na úteku stoviek Židov i odbojárov z protektorátu.

Zlatý pamätník vo veľkosti dlažobnej kocky, v nemčine nazývaný "Stolperstein" (kameň, o ktorý zakopnete), bol osadený do chodníka na Jilskej ulici v Prahe pred miestom Frauwirthovho bydliska, kde ho 17. novembra 1939 zatklo gestapo a ešte v ten deň popravilo v bývalých delostreleckých kasárňach v Prahe-Ruzyni.

Marek Frauwirth (28) ako jediný z popravených 17. novembra 1939 nepatril k českej nacionálnej opozícii v prvorepublikovom a druhorepublikovom študentskom hnutí.

Iniciatíva A v priebehu posledných štyroch rokoch odhalila 19 pamätných dosiek (z toho 14 v Prahe) hrdinom druhého odboja.