Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Konevova dcéra stiahla návrh na prevezenie sochy jej otca do Ruska

Na archívnej snímke pohľad na Prahu. Foto: TASR/Michal Svítok

Okolo Konevovej sochy dlhodobo panujú kontroverzie a už v minulosti vznikla iniciatíva na jej odstránenie. Pomník sa opakovane stáva terčom vandalov.

Praha 11. septembra (TASR) - Dcéra sovietskeho maršala Ivana Koneva stiahla svoj návrh, aby bola socha jej otca prevezená z Prahy do Ruska. Informoval o tom v stredu spravodajský server ČT 24.

Možnosť prevezenia sochy do Ruska predtým privítal aj starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Mestská časť Praha 6 sochu ruskej strane dokonca opakovane ponúkala.

Natalja Konevová ale už nechce, aby sochu jej otca previezli do Moskvy. Podľa ČT 24 emotívne zareagovala na informáciu, že socha má byť odstránená z námestia v Prahe.

"Pomník nie je naša rodinná história. Je to pomník historickej udalosti, víťazstva v druhej svetovej vojne," povedala a dodala, že budúcnosť sochy by mal riešiť český národ a potomkovia tých, ktorí bojovali proti fašizmu.

Okolo Konevovej sochy dlhodobo panujú kontroverzie a už v minulosti vznikla iniciatíva na jej odstránenie. Pomník sa opakovane stáva terčom vandalov.

O budúcnosti sochy má vo štvrtok rokovať mestské zastupiteľstvo Prahy 6. Medzi návrhmi je ponechanie pomníka na mieste, jeho premiestnenie na Olšanský cintorín alebo do niektorého z múzeí. Podľa ČT 24 je v hre aj možnosť referenda.

Pri vlaňajšom 50. výročí invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa odhalila radnica Prahy 6 vedľa sochy tabuľu so sprievodným textom. Ten opisuje úlohu maršala Koneva v roku 1945, keď oslobodzoval Československo od nacistov, v roku 1956, keď riadil potlačenie maďarského povstania, aj v roku 1961, keď sa ako veliteľ skupiny sovietskych vojakov podieľal na výstavbe Berlínskeho múru.