Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nový vírus sa rozšíril už aj do USA, muž pricestoval z okolia Wu-chanu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novým vírusom, ktorý prvýkrát zistili minulý mesiac v čínskom Wu-chane, sa zatiaľ nakazilo vyše 30 ľudí a šesť osôb zomrelo.

Washington 21. januára (TASR) - USA v utorok oznámili prvý prípad nákazy novým koronavírusom, vyskytol sa v oblasti mesta Seattle v štáte Washington. Infikovaný muž sa nedávno vrátil z návštevy Číny.

Toto ochorenie sa začalo šíriť práve zo stredočínskeho mesta Wu-chan, pripomenuli tlačové agentúry AP a AFP.

Oznam o prvom diagnostikovanom prípade v USA zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Muž sa po návšteve okolia Wu-chanu vrátil do oblasti Seattlu uprostred minulého týždňa. Pacient je tridsiatnik a je v dobrom zdravotnom stave. Je hospitalizovaný v meste Everett pri Seattli.

Novým vírusom, ktorý prvýkrát zistili minulý mesiac v čínskom Wu-chane, sa zatiaľ nakazilo vyše 30 ľudí a šesť osôb zomrelo, všetky v Číne.

Epidémiu nákazy hlásili už v piatich krajinách: okrem Číny v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei a najnovšie v Spojených štátoch.

Koncom minulého týždňa začali americké zdravotnícke úrady so skríningom pasažierov prichádzajúcich zo strednej Číny na americké letiská. Predstavitelia po celom svete zaviedli podobné skríningy na letiskách v nádeji, že zastavia šírenie vírusu počas cestovnej horúčky v období lunárneho Nového roka.

Čínski lekári začali minulý mesiac pozorovať nový, záhadný druh vírusového zápalu pľúc, ktorý sprevádzajú horúčky, kašeľ, ako aj ťažkosti s dýchaním, a tieto prejavy mali ľudia, ktorí strávili určitý čas na trhovisku s plodmi mora vo Wu-chane.

Predstavitelia najprv uviedli, že vírus sa zrejme šíri zo zvierat na ľudí, ale tento týždeň čínske úrady oznámili, že dospeli k záveru, že vírus sa môže šíriť aj z človeka na človeka.