Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala Izrael na zastavenie útokov v Rafahu

Palestínčania sa pozerajú na ruiny po izraelskom útoku na obytnú budovu v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Izrael v noci uskutočnil údery na Rafah, čím sa podľa agentúry AFP snažil vyvinúť tlak na palestínske hnutie Hamas pred utorňajšími rozhovormi v Egypte.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Peking 7. mája (TASR) - Čína v utorok vyzvala Izrael, aby zastavil útoky v meste Rafah v Pásme Gazy. Urobila tak po oznámení izraelskej armády, že prevzala kontrolu nad palestínskou časťou priechodu Rafah na hranici Gazy s Egyptom. TASR o tom píše podľa agentúry AFP.

"Čína dôrazne vyzýva Izrael, aby zohľadnil naliehavé požiadavky medzinárodného spoločenstva, prestal útočiť na Rafah a urobil všetko pre to, aby zabránil ešte vážnejšej humanitárnej katastrofe v Pásme Gazy," vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien. Dodal, že vojna a násilie nemôžu zásadne vyriešiť problém a priniesť skutočnú bezpečnosť.

Izrael v noci uskutočnil údery na Rafah, čím sa podľa agentúry AFP snažil vyvinúť tlak na palestínske hnutie Hamas pred utorňajšími rozhovormi v Egypte. Cieľom rozhovorov je uzavrieť návrh prímeria schválený militantmi.

Izraelská vláda už niekoľko týždňov uvádza, že podnikne v južnom pohraničnom meste pozemnú ofenzívu, Rafah totiž označuje za poslednú baštu hnutia Hamas. Palestínčanov vo východnej časti Rafahu v pondelok Izrael vyzval, aby odišli do "rozšírenej humanitárnej oblasti".

Korešpondent agentúry AFP informoval z mesta počas celej noci o silnom bombardovaní, po ktorom tamojšie nemocnice hlásili niekoľko obetí a zranených. Izraelská armáda neskôr oznámila, že jej pozemné jednotky vykonávajú vo východnej časti Rafahu operáciu.