Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

NOVÝ VÍRUS: Čína hlási ďalšie prípady, počet nakazených stúpol na 45

Cestujúca, ktorá stojí pred železničnou stanicou v Pekingu, má na tvári ochranné rúško v piatok 17. januára 2020. Už druhá obeť podľahla v Číne záhadnému novému vírusu, ktorým sa nakazili desiatky ľudí a ktorý zaznamenali aj v dvoch ďalších ázijských krajinách. Druhou obeťou vírusu je 69-ročný muž. Podľa úradov zomrel v stredu v meste Wu-Chan v strednej časti Číny, ktoré je považované za epicentrum tohto nového koronavírusu patriaceho do toho istého rodu, z akého pochádza aj ťažký akútny respiračný syndróm SARS. Šírenie nového vírusu vo Wu-Chane vyvoláva obavy práve pre spojitosť so SARS, ktorý sa prvýkrát objavil v južnej Číne koncom roka 2002. Následne sa ako epidémia rozšíril do vyše 20 krajín a usmrtil takmer 800 ľudí, archívna foto. Foto: TASR/AP

Novému vírusu podľahli zatiaľ dve osoby, ďalších päť je vo vážnom stave.

Peking/New York 18. januára (TASR) - Čínske úrady identifikovali ďalšie štyri prípady v rámci epidémie zápalu pľúc, ktorá súvisí so šírením nového druhu koronavírusu. Celkový počet nakazených tak stúpol na 45, oznámila v sobotu zdravotná komisia stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Novému vírusu podľahli zatiaľ dve osoby, ďalších päť je vo vážnom stave.

Zdravotné orgány sa snažia zabrániť opakovaniu situácie z roku 2002, keď sa v južnej Číne objavil ťažký akútny respiračný syndróm SARS, spôsobovaný vírusom toho istého rodu. Nákaza sa vtedy rozšírila do viac než dvoch desiatok krajín a podľahlo jej takmer 800 ľudí.

Predstavitelia amerického zdravotníctva medzitým oznámili, že na troch veľkých letiskách v Spojených štátoch - v New Yorku, Los Angeles a San Franciscu - bude prebiehať skríning cestujúcich, ktorí prileteli z čínskeho Wu-chanu. Podobné opatrenie zaviedli aj vo viacerých krajinách Ázie vrátane Thajska a Japonska.

Vyťaženosť spojov do Číny a z Číny je v týchto dňoch mimoriadne vysoká, keďže ľudia cestujú pred nadchádzajúcimi oslavami príchodu nového lunárneho roka, pripomenula AP.