Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Loď pátrajúca po vojenskom lietadle našla v oceáne trosky

Príbuzní cestujúcich z vojenského lietadla, ktoré zmizlo 9. decembra 2019 v čilskom Punta Arenase, sa objímajú na leteckej základni Cerrillos v Santiagu 10. augusta 2019. FOT TASR/AP Foto: TASR

Vojenské dopravné lietadlo s 38 osobami na palube zmizlo v pondelok 9. decembra po vzlietnutí z južnej časti Čile, odkiaľ letelo na základňu na Antarktíde.

Santiago 11. decembra (TASR) - Loď, zúčastňujúca sa na rozsiahlom leteckom a námornom pátraní po nezvestnom lietadle čilských vzdušných síl s 38 ľuďmi na palube, našla trosky plávajúce v oceáne. V stredu o tom informovali čilské vzdušné sily.

Loď Antarctic Endeavour plaviaca sa pod čilskou vlajkou lokalizovala na mori trosky, konkrétne palivové nádrže z nezvestného lietadla typu Lockheed C-130 Hercules. Na tlačovej konferencii to povedal veliteľ vzdušných síl Eduardo Mosqueira, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Vojenské dopravné lietadlo s 38 osobami na palube zmizlo v pondelok 9. decembra po vzlietnutí z južnej časti Čile, odkiaľ letelo na základňu na Antarktíde.

Lietadlo odštartovalo o 16.55 h miestneho času (20.55 h SEČ) z mesta Punta Arenas v Patagónii. Smerovalo na čilskú antarktickú Základňu prezidenta Eduarda Freia Montalvu. V lietadle sa nachádzalo 17 členov posádky a 21 cestujúcich vrátane troch civilistov.

Vzdušné sily uviedli, že s lietadlom o 18.13 h miestneho času (22.13 h SEČ) stratili rádiové spojenie, na čo armáda vyhlásila poplach a aktivizovala pátracie a záchranné skupiny.

Prepravovaný personál mal na základni na Antarktíde skontrolovať potrubie slúžiace na zásobovanie palivom a ďalšie zariadenia.

Generál Mosqueira už v pondelok uviedol, že pátranie pomocou lode prebieha v oblasti, kde sa lietadlo nachádzalo v čase straty spojenia, približne na polceste medzi Punta Arenas a Základňou prezidenta Eduarda Freia Montalvu.