Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Letectvo USA priznalo, že sa v Afganistane zrútilo americké lietadlo

Na snímke trosky lietadla, ktoré havarovalo vo východnom Afganistane v pondelok 27. januára 2020. Ako informovala tlačová agentúra AP, zábery zverejnené na sociálnych sieťach z údajného miesta havárie ukazujú, že by mohlo ísť o zvyšky lietadla Bombardier E-11A, ktoré armáda USA používa elektronický prieskum územia Afganistanu. Foto: TASR/AP

Mudžáhid neposkytol podrobnejšie informácie o tom, ako bojovníci lietadlo zostrelili. Medzi členmi posádky lietadla podľa neho boli aj vysokopostavení pracovníci tajných služieb.

Washington 27. januára (TASR) - Spojené štáty v pondelok potvrdili, že lietadlo, ktoré sa predtým zrútilo v Afganistane patrilo americkým vzdušným silám. Informoval o tom denník Stars and Stripes.

Náčelník generálneho štábu amerického vojenského letectva generál David Goldfein uviedol, že išlo o americké prieskumné lietadlo typu Bombardier E-11A. "Zdá sa, že sme stratili lietadlo. O osude posádky nič nevieme," povedal Goldfein na tlačovej konferencii vo Washingtone.

Lietadlo sa zrútilo približne o 13.10. h miestneho času (09.30 h SEČ) v provincii Ghazní zhruba 130 kilometrov juhozápadne od afganskej metropoly Kábul.

K zodpovednosti za jeho zostrelenie sa sa následne prihlásilo afganské militantné hnutie Taliban. USA však uviedli, že lietadlo pravdepodobne zostrelené nebolo.
Na snímke trosky amerického lietadla typu Bombardier E-11A, ktoré patrilo americkým vzdušným silám a zrútilo sa v provincii Ghazní zhruba 130 kilometrov juhozápadne od afganskej metropoly Kábul 27. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Taliban tvrdí, že zostrelil americké špionážne lietadlo


Militantné hnutie Taliban v pondelok vyhlásilo, že jeho bojovníci zostrelili na juhovýchode Afganistanu americké špionážne lietadlo, informovali agentúry DPA a Reuters. Podľa Talibanu pri zostrelení lietadla zahynulo viacero pracovníkov amerických tajných služieb.

"Lietadlo, ktoré vykonávalo prieskumný let, bolo zostrelené v oblasti Sado Chel v okrese Dih Jak v provincii Ghazní," uviedol hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid vo vyhlásení, ktoré sprostredkovala agentúra Reuters.

Mudžáhid neposkytol podrobnejšie informácie o tom, ako bojovníci lietadlo zostrelili. Medzi členmi posádky lietadla podľa neho boli aj vysokopostavení pracovníci tajných služieb.

Príslušníci americkej armády a ani NATO sa k zrúteniu lietadla ani k tvrdeniam Talibanu zatiaľ konkrétnejšie nevyjadrili. Pentagón uviedol, že správy o o leteckej havárii, ku ktorej došlo v oblasti kontrolovanej Talibanom, vyšetruje.

Hornatá provincia Ghazní sa nachádza na úpätí pohoria Hindúkuš a v zimnom období tam panujú veľmi nehostinné podmienky. Taliban momentálne ovláda približne polovicu územia tejto provincie.