Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Medzi kladivármi hviezdil Poliak Fajdek, finále stovky ovládol Bolt

Jamajčan Usain Bolt (uprostred) sa teší po zisku zlatej medaily v behu na 100 m na MS v atletike v Pekingu 23. augusta 2015. Druhý skončil Američan Justin Gatlin. Tretí bol jeho krajan Trayvon Bromell. Foto: TASR/AP

V hode kladivom nastúpil aj slovenský reprezentant Marcel Lomnický, na ktorého sa dosť spoliehalo a považoval sa za jedného z tých, ktorí mohli siahnuť aj na popredné priečky.

Peking 23. augusta (TASR) - Po predpoludňajšej chôdzi mužov na 20 km sa na MS atlétov v Pekingu vo večernom bloku udeľovali medaily v ďalších štyroch disciplínach, vrátane ženského sedemboja. V hode kladivom nastúpil slovenský reprezentant Marcel Lomnický, na ktorého sa dosť spoliehalo a považoval sa za jedného z tých, ktorí mohli siahnuť aj na popredné priečky. Na medailové nedosiahol, do užšieho finále však postúpil a obsadil so 75,79 ôsme miesto, tak ako pred dvoma rokmi v Moskve. Zlato patrilo zaslúžene jedinému 'osemdesiatmetrovému' Poliakovi Pawlovi Fajdekovi s 80,88, striebro Dilšodovi Nazarovovi z Tadžikistanu 78,55, bronz ďalšiemu Poliakovi Wojciechovi Nowickému s rovnakou dĺžkou 78,55, rozhodol tak druhý najdlhší pokus v prospech Nazarova (78,06 versus 77,20).

Poliak Pawel Fajdek hádže v mužskom finále v hode kladivom na MS v atletike v Pekingu 23. augusta 2015. Fajdek získal zlato hodom s 80,88 m. Slovenský kladivár Marcel Lomnický sa dostal do užšieho finále a obsadil so 75,79 ôsme miesto, tak ako pred dvoma rokmi v Moskve.
Foto: TASR/AP


Obhajca titulu Fajdek a olympijský víťaz Maďar Pars mali kladivárske finále ovládnuť, Fajdek s vizitkou tabuľkového lídra (83,93), jediného, ktorý v tomto roku prehodil 80 m. Kým však Fajdek prognózy naplnil, Pars naopak a nezískal ani medailu. Slovenskú atletiku zaujímalo najmä účinkovanie Marcela Lomnického. Do finále postúpil z posledného 12. miesta, no starosti z kvalifikácie zahodil za hlavu a naplno sa sústredil na finálový boj, so snahou hodiť aj 78 a viac metrov. Vo svojom treťom doterajšom štarte na MS druhý raz bojoval vo finále s jasnou ambíciou zlepšiť si maximum, 8. miesto v Moskve'2013.

Poliak Pawel Fajdek (vpravo) sa teší po obhajobe zlata v mužskom finále v hode kladivom na MS v atletike v Pekingu 23. augusta 2015. Vľavo Poliak Wojciech Nowicki, ktorý získal bronz. Fajdek získal zlato hodom s 80,88 m. Slovenský kladivár Marcel Lomnický sa dostal do užšieho finále a obsadil so 75,79 ôsme miesto, tak ako pred dvoma rokmi v Moskve.
Foto: TASR


Maďar Pars zlato na MS nikdy nezískal, dvakrát bol strieborný, no v ceste na svetový trón musel prekonať obrovskú prekážku. Fajdek počas celej sezóny jasne naznačoval chuť titul z Moskvy obhájiť. Po prvej sérii so 76,40 bol až tretí, Lomnický začal so 73,71, podobne ako v kvalifikácii (73,10). V 2. sérii sa pritvrdilo vďaka Rusovi Litvinovovi so 77,09 a Nazarovovi z Tadžikistanu so 77,61, centimetre pridal aj Lomnický so 74,36 a pred 3. sériou sa ocitol na hrane postupu do užšej osmičky, patrilo mu 8. miesto. Tretie pokusy boli hlavne v znamení očakávanej explózie Fajdeka s 80,64 (séria 76,40 - x - 80,64 - 80,88 - 79,34 - 78,29)), hneď za ním sa zlepšil Lomnický na 75,62, no na 8. mieste zostal s vierou, že ho už nikto neprehodí a do užšieho finále postúpi, a tak sa aj stalo.

Marcel Lomnický so sériou 73,71 - 74,36 - 75,62 - 75,79 - 75,72 - 74,82 v trende zlepšovania pokračoval aj vo štvrtom svojom hode 75,79, v piatom sa trochu pribrzdil so 75,72 a v záverečnom so 74,82 mu možno chýbali aj sily. Poliakovi Fajdekovi finále chutilo, vo 4. pokuse poslal kladivo opäť za 80 m na víťazných 80,88 a na takéto výkony obhajcu titulu nemal nikto z konkurencie.

Marcel Lomnický si akoby zajedol, no výkonom nenasýtil. "Umiestenie vyvoláva spokojnosť, zopakoval som ôsmym miestom Moskvu. Bolo to vyrovnané, dobre som sa v skvelej atmosfére cítil, no nevedel som sa posunúť ďalej. Aj Fajdek hádzal menej, bolo teplo, no nie príliš, kruh ideálny nebol, bol pomalší a dosť ma brzdiť. Formu som úplne nepredal, no umiestenie ma uspokojuje. Diváci vytvorili úžasnú atmosféru a pred štvrtým pokusom som si aj zapýtal prestávku, keďže štartoval v semifinále Bolt a decibely boli obrovské. Asi sa oplatila, keď som hodil najďalej. Opäť môžem povedať, že to bolo fajn, nejaké ale však zostalo. V Moskve som sa viac tešil, 8. miesto ma prekvapilo, teraz to bolo tiež skvelé, no chcel som hodiť ďalej. Mal som aj šťastie, že ma neprehodili, trebárs v kvalifikácii i v samotnom finále a hrozilo, že do užšieho nepostúpim."



Aj sedemboj žien zásluhou jednej z najpopulárnejších Britiek priniesol veľký zážitok. Zlatá Ennis-Hillová ukrajovala svoj prvý sedemboj odvetdy, čo sa stala v Londýne olympijskou víťazkou. Vrátila sa famózne, pred záverečným behom na 800 m si mohla užívať na čele náskok 86 bodov (5706) pred Holanďankou Broersenovou (5620) a 94 bodov pred Kanaďankou Theisen Eatonovou (5612). Sedembojárska púť Ennis-Hillovej sa začal prekážkovou stovkou (12,91), rýchlejšia od nej bola len Holanďanka Visserová (12,81). Britka sa prepracovala na čelo po druhej disciplíne výške (186 cm) a zostala na ňom aj po guli (13,73) a behu na 200 m (23,42). Ennis Hillová po prvom dni nazbierala 4005 bodov, druhá jej krajanka Johnson-Thompsonová 3925, tretia Visserová 3871. V druhom dni Ennis-Hillová náskok zveľaďovala v diaľke (643), oštepe (42,51) a 800 m (2:10,13). Dnes už dvojnásobná majsterka sveta, olympijská víťazka a majsterka Európy si utvorila sezónne maximum so 6669 bodmi.

Britka Jessica Ennisová-Hillová pózuje s vlajkou po zisku zlatej medaily v sedemboji na MS v atletike v Pekingu 2015.
Foto: TASR


V guliarskom finále vyšiel zo súboja dvoch veličín lepšie Američan Kovacs, obhajcovi titulu Nemcovi Storlovi zostalo striebro a nenaplnil cieľ vybojovať tretie zlato za sebou. Za výkon 21,74 cm sa však nemusel hanbiť, chýbalo mu jediné, 19 cm straty na Američana s 21,93. Kovacs, tabuľkový líder sezóny a spolu so Storlom jediná dvojica ozdobená tohto roku výkonmi nad 22 m, od úvodného pokusu 21,23 viedol, v druhom ho preskočil Storl s 21,46, v treťom dokonca aj Jamajčan Richards s 21,69. Vo 4. sérii klesol dokonca Kovacs až na 4. priečku po pokuse Walsha z N. Zélandu s 21,58. Až vtedy sa akoby Američan zdravo nahneval a záver mal fantastický. Po sérii 21,23 - 20,48 - x - 21,67 - 21,93 - 21,66 sa radoval z premiérového titulu a životného úspechu. Ako zaujímavosť sa pri ňom nezabúda vždy uviesť pensylvánske miesto narodenia v Bethleheme, vyrastal v Nazarethe, jeho starý otec bol pôvodom Maďar.

Celý atletický svet dostal do vytrženia súboj Gatlina a Bolta. Zvažovalo sa všetko, čo zdvíhalo očakávania, každé jedno číslo, vzájomné víťazstvá a prehry, čistota a popularita každého. Proti Gatlinovi hovorila jeho dávna minulosť spojená s dopingovými dvoma aférami, za o štyri roky mladšieho Bolta sa prihovárala jeho úžasná úspešnosť, no menej už aktuálna forma.

Britka Jessica Ennisová-Hillová (uprostred) pózuje s vlajkou po zisku zlatej medaily v sedemboji žien na MS v atletike v Pekingu 2015. Druhá skončila Kanaďanka Brianne Theisenová Eatonová (vpravo). Tretia bola Lotyška Laura Ikauniece-Admidinová.
Foto: TASR


Bolta zdobila bilancia až osem zlatých a keby pridal ďalšiu, s deviatimi by už zatienil Američanov Lewisa, Michaela Johnsona a Felixovú. V tomto roku sa nad ním vznášali dohady, riešil aj zranenia, štarty mal neucelené, chaotické. Pomohol mu až míting Diamantovej ligy v Londýne a čas 9,87. Pre Gatlina nastal správny čas zdolať jamajského fenoména, jeho suverénnosť bola nespochybniteľná, so štyrmi výkonmi pod 9,80, s najrýchlejšou stovkou 9,74 v katarskom meste Dauhá.

Jamajčan Usain Bolt víťazi vo finále na 100 m na MS v atletike v Pekingu 23. augusta 2015. Druhý skončil Američan Justin Gatlin (červený dres). Tretí bol jeho krajan Trayvon Bromell.
Foto: TASR/AP


Bolt s Gatlinom by sa mali v Pekingu stretnúť až trikrát, na stovke, dvojnásobnej trati a v šprintérskych štafetách. Kto z nich sa ovenčí titulom zo stovky, bude na najlepšej ceste trikrát zvíťaziť. Za Gatlina sa prihovárali tabuľkové pozície lídra, Bolta spochybňoval len šiesty najlepší čas, na druhej strane vyzdvihovala jeho doterajšia úžasná séria. Naposledy ho zradil uliaty štart na MS v Dägu pred štyrmi rokmi. Predchádzajúce tri šampionáty mu priniesli štedrú zlatú úrodu so svetovými rekordami v Berlíne'09 na stovke i dvojstovke. Dosť sa aj špekulovalo o jeho aktuálnej forme, po Londýne a čase 9,87 zavrel za sebou dvere a v tichu sa sústredil na tréningy. Peking mu na olympiáde'08 doprial plným priehrštím, s tromi štartami a tromi svetovými rekordami. Na Vtáčie hniezdo nedal dopustiť a túžil ho oprášiť podobným spôsobom.

Jamajčan Usain Bolt (vľavo) a jeho matka Jennifer Boltová sa objímajú po zlatej medaily v behu na 100 m na MS v atletike v Pekingu 23. augusta 2015. Druhý skončil Američan Justin Gatlin. Tretí bol jeho krajan Trayvon Bromell.
Foto: TASR/AP


Gatlinova bilancia súčasnosti vzbudzovala úctu. Na stovke triumfoval pred MS v pekingu nepretržite 21-krát. Pripomínalo sa aj jeho víťazstvo nad Boltom v Ríme zo 6. júna 2013, keď ho zdolal v najkratšom šprinte, čo sa odvtedy nikomu nepodarilo. Gatlin na MS'05 v Helsinkách si taktiež užil zlaté double, jeho renomé však spochybnil dopingový nález v roku 2001 a ďalší o päť rokov neskôr. Aj keď sa zubami nechtami bránil, musel si odpykať trest, po odvolaní znížený na štyri roky. Do veľkej atletiky sa vrátil v roku 2010 a odvtedy pôsobí čisto anjelsky, bez akýchkoľvek podozrení s úžívaním zakázaných látok a už dva roky nepoznal ako chutí prehra. Pravda, až do Pekingu sa s Boltom v tejto perióde nikdy na mítingu v dráhe nestretol.

Jamajčan Usain Bolt (uprostred), jeho matka Jennifer Boltová (vľavo) a otec Wellesley Bolt sa objímajú po zisku zlatej medaily v behu na 100 m na MS v atletike v Pekingu 23. augusta 2015. Druhý skončil Američan Justin Gatlin. Tretí bol jeho krajan Trayvon Bromell.
Foto: TASR/AP


Predkrmom veľké finále bolo semifinále s postupovým kľúčom 2 najlepší + 3 s časom. Bolt v 2. behu sa vyviedol z rytmu, zakopol o mondo, takmer spadol, bol až šiesty, no napriek tomu stratu zlikvidoval a zvíťazil časom 9,96. Oveľa lepšie zapôsobil Gatlin s 9,77, zabehol piaty raz v sezóne pod 9,80 a vyriešil tak polovicu tajničky pred finále. Postúpili do neho až deviati, keďže traja dosiahli na 7.-9. mieste v sumáre semifinále rovnaký čas 9,99, a to Francúz Vicaut, Američan Bromell a Číňan Su Bingtian.

Bolt v 5. dráhe, Gatlin v siedmej, dvaja Jamajčania proti štyrom Američanom, také bolo zastúpenie v deväťčlennom šprintérskom 'grand' finále. Pred štartom magickej stovky pomohla divákov rozvášniť aj klavírna etuda v trvaní 9,58, čas pripomínajúci svetový rekord Bolta z Berlína'09. Vyvolala úsmev v zarastenej tvári jamajského blesku s briadkou, ktorý sa nevytratil ani po finále. Z úžasného súboja vyšiel lepšie Bolt časom 9,79, sezónne maximum zabehol v tom najpríhodnejšom čase a pomohol mu aj nezvykle vydarený štart. V reakcii na výstrel bol s 0,159 s rýchlejší ako Gatlin s 0,165 a boltománia môže pokračovať naďalej. Usain Bolt sa zároveň stal aj najúspešnejším atlétom v počte titulov na MS, ktorých má už deväť. Za raritu finále bolo možné považovať delené tretie miesto, bronz získali časom 9,92 Američan Bromell a Kanaďan De Grasee.

Z ďalších kvalifikácií a semifinále upútal najmä fakt, že vo finále na 800 m bude chýbať obhajca titulu Aman z Etiópie, ktorého z tretieho miesta diskvalifikovali pre 'široké lakte' a stratil možnosť postúpiť s časom (1:45,01), naopak, jeho diskvalifikácia pomohla Írovi Englishovi byť súčasťou finále. S najrýchlejším časom postúpil Tuka z Bosny a Hercegoviny 1:44,84. Veľké sklamanie vyžaroval zo seba aj Američan Dutch, v tomto roku tabuľkovo druhý najrýchlejší (48,13), ktorý v semifinále zlyhal vo finiši na 5. miestom a čas 48,74 mu na postup nestačil. Pre Američanov to bolo po výbuchu tabuľkového lídra Bershawna Jacksona v rozbehoch ďalšie sklamanie. Najrýchlejší čas zbehol Rus Kudriavcev 48,23.

Hneď ráno začali ukrajovať z 20 km trate chodci a medzi nimi aj Slovák Anton Kučmín. Zlato putovalo do Španielska vďaka Miguelovi Ágelovi Lópezovi s osobným rekordom 1:19:14, striebro vybojoval Číňan Wang Žen 1:19:29, bronz prekvapujúco Kanaďan Benjamin Thorne v národnom rekorde 1:19:57. Antonovi Kučmínovi stačili sily časom 1:27:46 len na 45. miesto.

Kučmínovi nevydržalo v dejisku zdravie. Aj na jeho hlase bolo počuť, že nebol v poriadku ani zďaleka, a tak neprekvapilo nevýrazné umiestenie. "Určite nie som spokojný, aj ma to mrzí," ohodnotil sa. "Pripravil som sa solídne, no v Pekingu som ochorel, bral antibiotiká. Do 6. km to aj šlo, ťahal som však úsilie cez silu a uplne ma to vyplo, už som sa potom len trápil. Keďže sú to majstrovstvá cieľa, chcel som prísť do ciela, inak by som možno ani neštartoval. V závere som už bolesť a únavu ani príliš nevnímal, len som myslel na cieľ. Čína ma neprekvapila, nie je tu jednoduché pretekať, okruh bol dobrý, len bolo treba mať svoj deň a optimálny zdravotný stav."

Už v útrobách štadióna sa zoradili na čele Číňania udávajúci tón a po necelých šiestich minútach na dráhe Vtáčieho hniezda zamierili na dvojkilometrový okruh olemovaný zeleňou, najaktívnejší bol Čen, spolu s ním Cai i Wang. Od zvyšku štartovného poľa dovedna so 61 chodcami, bez Rusov zmietajúcich sa pod ťarchou dopingových škandálov, vrátane zlatého v Moskve Ivanova, sa natrvalo neoddelili. Favoritov bolo viacero, rezonovalo najmä meno Japonca Suzukiho, tohto roku vlastníka svetového rekordu (1:16:36). Španiel Lópz sa zasa prinajmenšom pokúšal zopakovať svoj bronz z predchádzajúcich MS a smelé plány ukuli aj domáci Číňania. Medzičas na 5 km (20:10) sa spájal s druhým pokusom o únik, po olympijskom víťazovi v Londýne, úradujúcom vicemajstrovi sveta Číňanovi Čenovi rozbalil tempo na chvíľu Nemec Pohle.

Časté ochladzovania vodou naznačovali, že v dusne sa orgganizmus intenzívne prehrieval a ochladzovali ho aj tradičné sprchy inštalované pri trati. S kilometrovým tempom vedúcej mnohopočetnej skupinky atakujúcej 4 min si mnohí neporadili, na 10. km naznačoval medzičas (40:21), že rýchlejšie pochodovať a riskovať si nedovolil nikto. Po polovici trate odstúpil zjavne so zdravotnými problémami Japonec Suzuki, čo zapôsobilo ako blesk z jasného neba. O ďalší trhák sa postaral Wang Žen v momente, keď sa už mohlo všeličo rozuzliť, najmä keď jeho krajanov postihla kríza, čo dávali zreteľne najavo. Aj nad Wangom sa začalo stmievať po viacerých upozorneniach od rozhodcov za porušovanie čistoty chodeckého štýlu, konkrétne kontaktu s povrchom. Šancu na zlato zavetril

Jamajčan Usain Bolt sa teší po zisku zlatej medaily v behu na 100 m na MS v atletike v Pekingu 23. augusta 2015. Druhý skončil Američan Justin Gatlin. Tretí bol jeho krajan Trayvon Bromell.
Foto: TASR/AP


Španiel López a keďže krúžil bez napomínania, mohol natiahnuť bez obáv aj krok, po 17. km sa k 'lietajúcemu' Wangovi pripojil a sledoval ho ako tieň. Na 18. km sa situácia nezmenila, López sa na Číňana nalepil a trpezlivo čakal na svoju príležitosť. Pišla onedlho, López nastúpil, aj nohy zodvihol a v tú chvíľu už málokto pochyboval o španielskom zlate a jeho triumfálnom záverečnom pochode vo Vtáčom hniezde. Miguel Ángel López, európsky šampión v Zürichu, bronzový na MS v Moskve'2013, piaty na OH v Londýne dosiahol najväčší úspech v kariére vo svojich 27 rokoch.

Do cieľa došlo 51 chodcov, piatich diskvalifikovali, piati sa vzdali.

Finálové výsledky
muži
100 m:
1. Usain Bolt (Jam.) 9,79, 2. Justin Gatlin 9,80, 3. Trayvon Bromell (obaja USA) 9,92 a Andre De Grasse (Kan.) 9,92, 5. Mike Rodgers 9,94, 6. Tyson Gay obaja USA) 10,00, 7. Asafa Powell (Jam.) 10,00, 8. Jimmy Vicaut (Fr.) 10,00, 9. Su Bingtian (Čína) 10,06

guľa: 1. Joe Kovacs (USA) 21,93, 2. David Storl (Nem.) 21,74, 3. O'Dayne Richards (Jam.) 21,69, 4. Tomas Walsh (N. Zél.) 21,58, 5. Reese Hoffa (USA) 21,00, 6. Tomasz Majewski (Poľ.) 20,82, 7. Asmir Kolašinac (Srb.) 20,71, 8. Jacko Gill (N. Zél.) 20,11

kladivo: 1. Pawel Fajdek (Poľ.) 80,88, 2. Dilšod Nazarov (Tadž.) 78,55, 3. Wojciech Nowicki Poľ.) 78,55, 4. Krisztián Pars (Maď.) 77,32, 5. Sergej Litvinov (Rus.) 77,24, 6. David Söderberg (Fín.) 76,92, 7. Mostafa Elgamel (Eg.) 76,81, 8. Marcel Lomnický (SR) 75,79

20 km chôdza: 1. Miguel Ángel López (Špan.) 1:19:14, 2. Wang Žen (Čína) 1:19:29, 3. Benjamin Thorne (Kan.) 1:19:57, 4. Igor Glavan (Ukr.) 1:20:29, 5. Cai Zelin (Čína) 1:20:42, 6. Caio Bonfim (Braz.) 1:20:44, 7. Eider Arévalo (Kol.) 1:21:13, 8. Dane Bird-Smith (Austr.) 1:21:37, 9. Čen Ding (Čína) 1:21:39, 10. Hjunsub Kim (Kór.) 1:21:40, ...45. Anton Kučmín (SR) 1:27:46

ženy
sedemboj:
1. Jessica Ennis-Hillová (Brit.) 6669, 2. Brianne Theisen Eatonová (Kan.) 6554, 3. Laura Ikauniece-Admidinová (Lot.) 6516, 4. Nadine Broersenová (Hol.) 6491, 5. Claudia Rathová (Nem.) 6441, 6. Györgyi Zsivoczky-Farkasová (Maď.) 6389