Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Lomnický chce neúspech na MS hodiť za hlavu: Jednoducho to nevyšlo

Na snímke slovenský kladivár Marcel Lomnický v kvalifikácii v hode kladivom na MS v atletike v katarskej Dauhe 1. októbra 2019. Foto: TASR/Martin Baumann

V elitnej dvanástke majstrovstiev sveta či Európy absentuje od roku 2012 len druhýkrát.

Dauha 1. októbra (TASR) - Všetko bolo nastavené ideálne, jednoducho to nevyšlo. Slovenský kladivár Marcel Lomnický nešpekuloval po neúspešnej kvalifikácii v Dauhe nad výhovorkami a priznal, že svetový šampionát nezvládol jedine v hlave. V elitnej dvanástke majstrovstiev sveta či Európy absentuje od roku 2012 len druhýkrát.

Pred dvoma rokmi v Londýne nepostúpil do finále o pätnásť centimetrov, tentoraz mu chýbalo omnoho viac. Zapísal si 73,51, 73,01 metra a neplatný pokus, potreboval aspoň 76,22 m. "Fyzicky som bol pripravený výborne, nič ma nebolelo, nič ma neťahalo, nemal som žiadny diskomfort, podmienky na štadióne boli dobré, kruh bol výborný. Nedá sa naozaj na nič vyhovoriť, prvý pokus som hodil voľnejší a chcel som na ňom stavať. Ďalšie dva mi nevyšli, prvý bol najdlhší a nestačilo to. Samozrejme, chcel som postúpiť do finále, takže či je to trináste, osemnáste alebo posledné miesto, je v podstate už jedno," povedal pre TASR Lomnický, ktorý štartoval až na záver ako šestnásty v B-skupine.



Po úvodnom zaisťovacom pokuse sa nedokázal zlepšiť a k záverečnému hodu musel pristúpiť spôsobom všetko alebo nič: "Prvé dva som sa sústredil na seba, pred tretím som si pozrel tabuľu, že koľko treba na prvú dvanástku. Už som mal väčší prehľad, ale pri prvých dvoch by nebolo dobré, aby som to sledoval hneď od začiatku. Potom som už vedel, že treba hodiť za 76 metrov. Nemal som čo stratiť, ľahký hod by mi nepomohol, potreboval som ísť naplno. Už som to však veľmi znásilňoval. Ani v jednom hode som sa nevedel uvoľniť, ako by som si predstavoval. Bol to taký kŕč."

Vedľa kladivárov mali v utorok kvalifikáciu aj výškari s hviezdnym Katarčanom Mutazom Essom Barshimom. Toho prišli podporiť domáci fanúšikovia a oživili Kalifov štadión: "Ani som nevnímal, že by to bolo prázdne, atmosféra bola dobrá. V mojej sekcii bolo dosť ľudí, my ako kladivári nemáme počas roka veľmi veľa veľkých podujatí na takýchto štadiónoch. Aj toto bola pre mňa atmosféra, akú som tento rok nezažil. Bolo cítiť, že to sú majstrovstvá sveta."

Tridsaťdvaročný Lomnický dosiahol najlepšie výkony v tejto sezóne v prvých dvoch pretekoch v marci a apríli. Odvtedy hádzal menej, no starosti mu to nerobilo, pretože formu časoval práve do Kataru: "Ťažko to hodnotiť teraz, keď je to čerstvé. V príprave by som nemenil nič, uplynulé tri týždne som hádzal výborne, neviem si predstaviť, že by som na tréningu hádzal ďalej. Jednoducho mi to nevyšlo."

Cieľ na budúci rok sa nezmenil - obhajovať piate miesto na olympijských hrách z Ria de Janeiro 2016: "Bez ohľadu na to, či by som vyhral majstrovstvá sveta, alebo by som skončil posledný, teraz mám voľno. Tri, štyri týždne si dám voľno, sezóna bola dlhá. Treba to hneď hodiť za hlavu, začať sa pripravovať na OH a dúfať, že tam to bude lepšie. Samozrejme, chcem hodiť olympijský limit, aby som mal istotu štartu. I keď v atletike je svetový renking, kde som momentálne dosť vysoko, takže by to malo vyjsť. Tento rok som hodil päť kvalitných výkonov, pohybujem sa okolo desiateho miesta a ide 32 kladivárov. Malo by to byť v poriadku, ale budem sa snažiť o čo najkvalitnejšiu zimnú prípravu a hneď na prvej súťaži hodiť limit, aby som mal pokoj."

Vyslaný redaktor TASR ak