Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Kipchoge zabehol maratón pod dve hodiny

Kenský vytrvalec Eliud Kipchoge ukazuje na sveteľnú tabuľu so svojím časom po tom, ako prelomil rekord počas maratónu vo Viedni 12. októbra 2019. Kipchoge je prvý človek v histórii, ktorý dokázal zabehnúť maratón v čase pod dve hodiny. V sobotu dosiahol na špeciálne pripravenej trati vo Viedni neoficiálny čas 1:59:40,2 h. Foto: FOTO TASR/AP

Tridsaťštyriročný vytrvalec sa už raz pokúsil prelomiť dvojhodinovú hranicu, pred dvomi rokmi na okruhu v Monze dosiahol čas 2:00:25 h.

Viedeň 12. októbra (TASR) - Kenský vytrvalec Eliud Kipchoge je prvý človek v histórii, ktorý dokázal zabehnúť maratón v čase pod dve hodiny. V sobotu dosiahol na špeciálne pripravenej trati vo Viedni neoficiálny čas 1:59:40,2 h.

Výkon olympijského šampióna z Ria 2016 v špeciálnom projekte "Ineos 1:59 Challenge" však nebude platiť ako nový svetový rekord na maratónskej vzdialenosti 42,195 km, keďže Kipchoge tento čas nedosiahol v súťažných podmienkach. Bežal na špeciálne upravenej trati a počas celého pokusu mu pomáhali sedemčlenné tímy takzvaných vodičov, pred ktorými išlo ešte auto. Jeho pomocníci sa snažili udržiavať tempo 2:50 min na kilometer.

Tridsaťštyriročný vytrvalec sa už raz pokúsil prelomiť dvojhodinovú hranicu, pred dvomi rokmi na okruhu v Monze dosiahol čas 2:00:25 h. Kipchoge je však aj oficiálny držiteľ svetového rekordu, vlani zabehol berlínsky maratón za 2:01:39 h.

"Som prvý človek a chcem inšpirovať ďalších ľudí, že nikto nemá limity. Môžeme z tohto sveta urobiť krásne a pokojné miesto. Som rád, že moja žena a tri deti prišli a boli svedkami histórie," povedal po historickom zápise. "Očakávam, že po dnešku pokoria dvojhodinovú hranicu aj ďalší ľudia," pokračoval s tým, že záverečné metre prežíval ako najlepší moment svojho života.

Po pretekoch vyzdvihol prácu vodičov, ktorí mu k famóznemu výkonu pomohli. Medzi nimi boli viaceré bežecké osobnosti napríklad olympijský víťaz na 1500 m z Ria Matthew Centrowitz, nórski bratia Jakob, Filip a Henrik Ingebrigtsenovci, európsky rekordér v polmaratóne Julien Wanders, či vicemajster sveta v krose Jacob Kiplimo. Dokopy mu pomáhalo 41 bežcov. Kipchoge mal po polovici trate k dobru jedenásť sekúnd a keď bolo jasné, že rekord prekoná, v závere ešte o čosi zrýchlil.

Jeho výkon sledovalo vo viedenskom parku Prater množstvo fanúšikov a podľa organizátorov medzi nimi nechýbal ani líder cyklistického tímu Ineos Chris Froome. Na pokus dozeral osobne aj šéf firmy Ineos Jim Ratcliffe. "Posledné kilometre, keď ešte zrýchlil, boli nadľudské," uviedol.

"Rekordy sú na to, aby sa prekonávali, takže nakoniec sa o to pokúsi niekto ďalší. No zapísali sme sa do histórie," povedal Kipchogeov tréner Patrick Sang. Informovala agentúra AFP.