Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Chodcovi Tóthovi narástli krídla, treba len skrotiť biorytmus

Na snímke Matej Tóth. Foto: TASR/Dušan Hein

Na Tótha presvedčivo zatiaľ nikto nemá, hovoria o tom sezónne tabuľky a jeho pozícia svetového lídra na 50 km trati.

Peking 19. augusta (TASR) - Chodcovi Matejovi Tóthovi narástli pred MS v Pekingu krídla a bol by nerád, keby mu ich niekto pristrihol. V podstate na neho momentálne nikto nevyzrel, presvedčivo o tom hovoria sezónne tabuľky a jeho pozícia svetového lídra na 50 km trati. S takými krídlami sa žiada aj primeraný dolet a spolu s trénerom Matejom Spišiakom veria, že až na zlatý stupeň.

Peking nevyvoláva u Mateja Tótha príjemné asociácie, na olympiáde v roku 2008 ho skôr zbrzdil ako mu pomohol. "Nemám až také krásne spomienky na samotné preteky, aj preto som rád, že bude iný okruh a že idem päťdesiatku, nie dvadsiatku, navyše v úlohe favorita a oveľa skúsenejší. Peking by mal byť preto úplne iný ako predtým na olympiáde a teším sa naň."

Jasný favorit, o tom nikto nepochybuje, až sa môže z toho hlava zatočiť. Matej Tóth však s ňou so všetkou chodeckou vážnosťou pevne hospodári, na súperov sa pozerá priamo, nie z nejakej nadradenej výšky. "Na úlohu favorita som sa naladil. Už od olympiády v Londýne sa očakávania na mňa zvyšovali, chodil som pod tlakom, vlani v Zürichu na majstrovstvách Európy nároky ešte stúpli a zvládol som to so strieborným efektom. Samozrejme, že tentoraz bude drobnohľad ešte väčší, či už zo strany súperov, alebo iných ľudí okolo chôdze. Pred Zürichom ma až tak veľmi nerešpektovali, pred Moskvou na MS pred dvoma rokmi ešte menej a za kandidáta na medailu ma nepovažovali. V mojej hlave však už niečo klíčilo, a preto rozdiel až tak nevnímam, pôjdem len to, na čo som natrénoval. Jedným dychom dodávam, je to päťdesiatka, je to v Pekingu, v teple, vo vlhku, takže žiadne veľké vyhlásenia nebudú. Vystríham sa im, idem s pokorou, schuti si zasúťažiť, odovzdať všetko, čo sa vo mne v tréningu nahromadilo."


Taktika podobná, viacnásobne vyskúšaná, sa meniť nebude, zo začiatku si zvolí aj opatrnosť. "Taktiku nemôžem meniť, keď sa splaší viac ľudí, ja sa k nim nepripojím, aj keď ma považujú za favorita. Tempo musí byť pre mňa komfortné, presne viem, čo si môžem dovoliť. Mám za sebou veľa päťdesiatok, v ktorých som šiel to, čo potrebujem, vyšlo to, recept sa osvedčil. Možno až po 30 kilometroch sa začnem pozerať na súperov. Čelo pretekov by som mal mať neustále pod kontrolou a rovnako musím kontrolovať aj svoje pocity."

Trojtýždňové sústredenie v talianskych Alpách, s tréningami v Livigne a s bývaním v Trepalle v nadmorskej výške 2210 metrov nad morom sa pred MS vydarilo. "Neustále opakujem, že môžem byť neviemaký favorit, ak nemám natrénované a nie som úplne zdravý, tak nebudem mať pred pretekmi dobrý pocit. Teraz som ten dobrý pocit nadobudol, hlavne preto, že som odrobil na tréningoch všetko naplánované a ešte sa posunul vpred."

Teplo Matejovi Tóthovi vyhovuje, smog, vlhkosť menej. "Každé počasie odoberie energiu, keď je v niečom extrémne, ale z vlastných skúseností viem, že ak som sa narobil v príprave, tak teplo, ani iné faktory mi neprekážajú, môžete si dovoliť šliapať naplno. Nejaké obavy však mám, aklimatizovať sa na východný čas, mal som s tým problém aj v minulosti. Netreba zabúdať, že štart je v Pekingu o 7.30, čo u nás predstavuje 1.30 v noci. Biorytmus neoklamete a toto bude pre mňa úloha číslo jedna, naplno zobudiť organizmus. Natrénované mám, už nieto čo vylepšiť, preto sa sústredím hlavne na časový posun, pre mňa hlavné úskalie."

Teraz Peking, na budúci rok Rio, pre Mateja Tótha možno s vyvrcholením kariéry. "Áno, olympiáda pre mňa znamená v kariére vrchol. Chcem športovať ďalej, ak zdravie poslúži, aj po Riu, no pre mňa predstavuje ten správny vrchol, pretože ďalšie šampionáty sú vzdialené a na nejaký odklad vyvrcholenia kariéry sa nechcem spoliehať. Na Rio nasmerujem všetko úsilie, aby som zažil poriadny úspech."

Tréner Matej Spišiak vzhľadom na mladý vek zažije v začínajúcej kariére ešte všeličo, no aj pre neho svetový šampionát so zverencom Matejom Tóthom predstavuje doterajší strop. "Teraz s číslom jedna, na budúci rok bude jednotkou olympiáda. Matej sa šplhá na vrchol, mohol by pár rokov tvrdiť muziku vo svetovej chôdzi, obaja máme najvyššie ambície."

Odrazový mostík sa vybudoval v sezóne na pevných základoch a 'betón' pôsobí podľa Mateja Spišiaka mimoriadne celistvo. "Sezóna nám zatiaľ priniesla trochu viac ako sme očakávali. Európsky pohár v Murcii nám doprial medailu a príjemne nás druhým miestom na 20 km trati prekvapil, vydarená robota a posun v nej bol taký, aký sme ani nepredpokladali. Záverečné sústredenie dopadlo v Livigne perfektne, vo výborných podmienkach bola spokojnosť namieste a objemové a rýchlostné parametre dosiahli maximum. Teraz už bude záležať len na tom, ako sa zadaptuje Maťov organizmus a aklimatizuje v Pekingu v neľahkých podmienkach. Aj silu súperov treba rešpektovať. Neustále pripomínam, že napriek niektorým absenciám traja, štyria, ba aj piati práve v týchto podmienkach môžu prekvapiť. Preto je u nás rešpekt opodstatnený a nikoho nepodceňujeme. Druhý parameter, forma a trénovanosť, však nasvedčuje, že Maťo je pripravený tak, aby bojoval s tými najlepšími."


Medaila inšpiruje, každý ju očakáva, aj v zlatej podobe, tlak sa zväčšil. "K športu nezriedka patrí aj neúspech, v našej špecifickej disciplíne sa môže stať všeličo. Sme skromní vo vyhláseniach, ale samozrejme ambície máme vysoké. Ak sadne deň, forma, pohoda, aklimatizácia, verím, že dopadneme dobre," presvedčivo dodal Matej Spišiak.