Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Balachničev, Melnikov a Diack sa odvolali na Športový arbitrážny súd

Olympijské kruhy sú na plote pred budovou Ruského olympijského výboru v Moskve, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Všetci traja dostali dištanc za korupciu.

Berlín 1. februára (TASR) - Dvaja bývalí poprední funkcionári Ruskej atletickej federácie a syn niekdajšieho prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamine Diacka sa odvolali na Športový arbitrážny súd (CAS) proti doživotným trestom, ktoré dostali minulý mesiac za korupciu. Informovala agentúra dpa.

Bývalý šéf ruskej federácie Valentin Balachničev, bývalý hlavný tréner ruských bežcov na dlhé trate Alexej Melnikov a bývalý konzultant marketingového oddelenia IAAF Papa Massata Diack chcú podľa CAS, aby im zrušili doživotné tresty. Všetci traja dostali dištanc za korupciu. V januári to oznámili predstavitelia etickej komisie IAAF.

IAAF v novembri suspendovala ruskú federáciu po tom, čo Svetová antidopingová agentúra (WADA) informovala o rozšírenom a organizovanom užívaní zakázaných látok v krajine. Inšpekčná skupina v dňoch 10. až 11. februára navštívi Rusko, aby skontrolovala, či miestni funkcionári urobili sľúbené zmeny v súvislosti s antidopingovými opatreniami. Tie sú potrebné na to, aby sa ruskí atléti mohli zúčastniť na olympijských hrách v Riu de Janeiro.