Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

Vrcholy sezóny 2020: Halové MS v Nan-Ťingu, OH v Tokiu, ME v Paríži

Na snímke šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš. Foto: TASR - Martin Baumann

Na OH sa môžu atléti kvalifikovať buď splnením limitov, alebo vďaka postaveniu vo svetovom rebríčku.

Bratislava 24. januára (TASR) – Slovenskú atletiku čakajú v nadchádzajúcej sezóne tri vrcholy: Halové MS v Nan-Ťing (Čína, 13.-15. marca), OH v Tokiu (31. júla–10. augusta) a ME v Paríži (26.–30. augusta).

"Najväčšou výzvou sú olympijské hry, na ktoré sústreďujeme svoju pozornosť," uviedol na tlačovej konferencii prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok a pokračoval: "Špecifikom pre atlétov je aj to, že po olympijských hrách budú ešte majstrovstvá Európy v Paríži, ktoré sú pre slovenskú atletiku veľkou motiváciou, pretože na ME dokážeme byť úspešní v kvantite i kvalite športovcov. Na OH by sme chceli nadviazať na Rio de Janeiro, kde Matej Tóth dokázal zvíťaziť v chôdzi na 50 km a Marcel Lomnický skončil v hode kladivom na 5. mieste."

Na OH sa môžu atléti kvalifikovať buď splnením limitov, alebo vďaka postaveniu vo svetovom rebríčku. K limitárom sa v jednotlivých disciplínach budú „doberať“ ďalší bez limitu na základe postavenia vo svetovom rebríčku do stanoveného počtu štartujúcich. Limity sa plnia od 1. 5. 2019 do 29. 6. 2020, v behu na 10 000 m, chôdzi na 20 km a vo viacbojoch je termín od 1. 1. 2019 do 29. 6. 2020, v maratóne a chôdzi na 50 km od 1. 1. 2019 do 31. 5. 2020. Čo sa týka štafiet (4 x 100 m, 4 x 400 m, 4 x 400 m mix), na OH sa kvalifikuje automaticky osmička najlepších z MS 2019 v Dauhe a ďalších osem na základe postavenia vo svetových tabuľkách k 29. 6. 2020.

"V tomto olympijskom cykle sme sa museli vyrovnať s faktom, že až 9 zo 16 olympionikov (Lucia Hrivnák Klocová, Anton Kučmín, Dušan Majdan, Jozef Repčík, Jana Velďáková, Dana Velďáková, Martin Tišťan, Katarína Berešová/Pejpková, Mária Gáliková), ktorí štartovali na OH 2016, ukončili alebo prerušili aktívnu činnosť. V Tokiu by sme boli spokojní s účasťou dvojciferného počtu atlétov. Hlavní kandidáti sú: Beer, Bezeková, Bubeník, Černý, Gajanová, Hrašnová, Katerinka Czaková, Kaňuchová, Kučera, Ledecká, Lomnický, Morvay, Putalová, Sahajda, Škvarková, Vadlejch, Veszelka, Volko, Úradník, Tóth, štafeta žien na 4 x 400 m, miešaná štafeta na 4 x 400 m. Potešilo by nás, keby sa v sezóne do tohto zoznamu zaradil niekto ďalší. Blízko k miestenke sú kladivári Hrašnová a Lomnický, ktorí sú blízko k limitom a majú aj výborné renkingové postavenie. Ak nenastanú nepredvídané okolnosti, na OH by sa mal hladko kvalifikovať obhajca zlata v chôdzi na 50 km Matej Tóth. Táto trojica by mala ašpirovať na splnenie cieľa - jedno umiestenie do 6. a ďalšie do 8. miesta. Samozrejme, ideálna predstava je vrátiť sa z Tokia s medailou. Výkony Tomáša Veszelku v skoku do výšky na konci lanskej sezóny naznačili, že aj on môže reálne myslieť na olympijské finále, pričom jeho renkingové postavenie naznačuje, že by na OH nemal chýbať. Na základe renkingu (ak by náhodou nesplnili limit) by podľa aktuálnej situácie mali o účasť na OH určite zabojovať chodci Katerinka Czaková, Úradník (20 km), Morvay a Černý (obaja 50 km), šprintér Volko a osemstovkárka Gajanová. V prípade ďalších to bude nielen o výkonoch, ale aj o bonifikáciách do renkingu, preto ma mimoriadne teší, že míting P-T-S bude mať v štruktúre podujatí Európskej atletiky štatút strieborného podujatia (European Silver)," povedal tréner SAZ Martin Pupiš.



Najskôr budú Slováci štartovať na halových MS v čínskom Nan-Ťingu. Limity sa môžu plniť od 1. 1. 2019 do 2. 3. 2020, výnimkou sú viacboje, kde Svetová atletika (SA) pretekárov pozýva na základe viacerých kritérií (jedno je TOP 5 z tabuliek 2020 do 24. 2.). V technických disciplínach a na 3000 m žien sa na HMS uskutoční priamo finále. "Počítame so štartom Jána Volka, ktorý už má splnený limit a bude obhajovať finálovú účasť z Birminghamu 2018, kde skončil šiesty. Ak by finále zopakoval, splnil by cieľ SAZ pre toto podujatie. U žien, keďže môžeme na HMS poslať jednu atlétku aj bez limitu, je asi najvážnejšia kandidátka Stanislava Škvarková. Bez šance nie je po slovenskom rekorde ani päťbojárka Lucia Vadlejch. Osobne ma mrzí, že halové MS pravdepodobne vynechá Tomáš Veszelka, ale rozumiem tomu, že sa s novým trénerom rozhodli zamerať sa na leto. Viem si predstaviť, že o štart v Číne by mohli zabojovať ešte výškari. Na halových MS reálne počítame s účasťou 2 – 3 našich atlétov," informoval Pupiš.

Na tlačovej konferencii rezonovala aj otázka koronavírusu, ktorý vystrája najmä v Číne. "Oficiálne sme sa ešte tejto téme nevenovali. Teraz je to téma pre Svetovú atletiku. Oficiálne stanoviská ani diskusie k národným federáciám zo strany organizátorov a SA neprebehli. Zatiaľ môžeme situáciu iba monitorovať," uviedol Korčok.



Na tlačovej konferencii sa zúčastnili aj dvaja slovenskí reprezentanti. Ján Volko, halový majster Európy 2019 na 60 m a slovenská prekážkarska jednotka Stanislava Škvarková. "V príprave sme absolvovali kvalitné sústredenia v Turecku a v Budapešti, kde prebehlo všetko podľa plánu bez výrazných komplikácií, či zranení. Myslím si, že moja výkonnosť stúpa, čo by som chcel potvrdiť na svojom prvom tohtoročnom štarte na 60 m cez víkend na domácom mítingu Elán. Verím, že časy sa budú pohybovať minimálne na takej úrovni ako sme začínali vlani," povedal Volko. Tohtoročnú sezónu parádne rozbehla Škvarková, usilujúca sa o limit na halové MS v Číne (8,16 s, chýba jej 0,03 s), ktorá zo štyroch behov v troch bola rýchlejšia ako v minulom roku. "Na začiatku sezóny som so svojimi časmi veľmi spokojná. Tréningy naznačovali určitý pokrok. Podarilo sa mi trochu vylepšiť štartovú reakciu, na ktorej sme pracovali. Verím, že sa podarí potlačiť čas na 8,19 s už na mítingu Elán, kde sa zíde dobrá konkurencia. Konečne nebudem bežať sama, ale budem sa mať s kým potiahnuť," dodala Škvarková.



Obaja slovenskí reprezentanti budú štartovať na mítingu Elán v rovnomennej bratislavskej hale v nedeľu 26. januára. "Očakávame účasť atlétov z 15 krajín. Ich základ tvorí skupina pretekárov rozvojového projektu Anglickej federácie, ktorý je zameraný na Hry Commonwealthu 2021. Dvadsaťčlenná výprava má šprintérsky a prekážkarsky základ. Snažili sme sa kvalitne naplniť najmä disciplíny 60 m mužov, 1500 m a 60 m prekážok žien. Pomohla nám aj skutočnosť, že na sobotu plánovaný míting vo Viedni zrušili,“ informoval organizátor bratislavského mítingu Elán Imrich Ozorák. Najväčšou hviezdou tohto mítingu bude Albánec Izmir Smajlaja, zlatý na halových ME 2017 v Belehrade s osobným rekordom 808 cm v hale.