Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Vedecké hračky zadefinovala B. Puobišová, uznali to aj vo svete

Jej stálu výstavu vedeckých hračiek môžu navštíviť Zvolenčania, ale aj Košičania v SteelParku. Putovnú výstavu o vynálezoch zasa v obchodnom centre v Nitre.

Banská Bystrica 27. septembra (TASR) – Festival vedy – Európska Noc výskumníkov pritiahol v piatok (26.9.) do obchodno-nákupného centra Europa v Banskej Bystrici tisícky návštevníkov. Len pri stánku Občianskeho združenia (OZ) Vedecká hračka sa podľa jeho zakladateľky a predsedníčky Beaty Puobišovej do 21.00 h pristavilo minimálne 2500 ľudí, najmä detí.

"Mali sme tu školské zájazdy z Rimavskej Soboty, Rožňavy, Krupiny, Prievidze či dokonca zo Zuberca," reagovala pre TASR, tesne pred ukončením akcie, Puobišová. OZ Vedecká hračka, ktoré v Banskej Bystrici funguje už dve desaťročia, upútalo deti, ale aj ich rodičov skladaním kaleidoskopu, takmer 200-ročného vynálezu Davida Brewstera. Jednou z posledných pri stánku Vedeckej hračky bola rodina, ktorá na výskumnícku noc pricestovala zo Zlatých Moraviec.

"Mala som nachystaný materiál minimálne na 300 kaleidoskopov, každý si mohol vyrobiť prototyp toho svojho. Čiže toľko ľudí sa potešilo touto fantastickou hračkou, pri ktorej sa ukázala ich šikovnosť. Prispeli sme k tvorivosti v rodinách, veď je to hračka detstva dospelákov a rodičia ho skladali spolu s deťmi," priblížila zakladateľka OZ Vedecká hračka. Hoci je už osem rokov na dôchodku, s vedeckými hračkami obchádza výstavy na Slovensku, kde deťom jednoduchým a nenásilným spôsobom ukazuje prírodné zákonitosti a javy. Predtým dlhé roky pracovala na Úrade priemyselného vlastníctva SR.

"Keby som nebola životne presvedčená o tom, že toto je jedna z ciest, ako popularizovať vedu a motivovať deti k vedeckej a technickej činnosti, tak tu nie som," zdôraznila Puobišová. Ako dodala, je to pre ňu zadosťučinením, keď môže odovzdávať poznatky mladej generácii, ktorá jej navyše dodáva sily. Vedeckými hračkami si pomáhajú i učitelia na hodinách fyziky.

"Bolo tu jedno nie veľmi zručné dievčatko, tretiačka z prievidzskej základnej školy Linda, ale bolo vidno, že má veľkú chuť poskladať si optickú hračku, no veľmi jej to nešlo. Nakoniec vytvorila svoj vlastný "kaleidoskop", ktorý sme pomenovali Lindoskop. Toto sú tie chvíle, keď pociťujem satisfakciu," dodala Puobišová.

Jej stálu výstavu vedeckých hračiek môžu navštíviť Zvolenčania, ale aj Košičania v SteelParku. Putovnú výstavu o vynálezoch zasa v obchodnom centre v Nitre.

Na Slovensku sa málo vie o tom, že pojem "vedecká hračka" zadefinovala práve Puobišová a jej definíciu, respektíve kategóriu vedeckých hračiek, uznala aj medzinárodná organizácia hrania. Do nej spadá vyše 170 vedeckých hračiek ako jojo, kaleidoskop, guľôčkový výťah, rovnovážny vták, čarovná palička, preklápačky a pod.

Podmienkou na to, aby sa hračky zaradili do kategórie vedeckých, je, že musia približovať vedecké poznanie, prírodný úkaz, zákonitosť alebo jav, či nejaký technický fenomén.