Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

SNS chce podľa SaS zlikvidovať súčasné vedenie SAV, Lubyová to odmieta

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Liberáli sa obávajú, že skutočným dôvodom sporu nie sú administratívne problémy, ale snahy Slovenskej národnej strany vyšachovať súčasné vedenie SAV a nahradiť ho svojimi ľuďmi.

Bratislava 27. júla (TASR) - Vzťahy medzi Slovenskou akadémiou vied (SAV) a ministerstvom školstva neboli nikdy také zlé, ako za pôsobenia nominantky SNS Martiny Lubyovej, ktorá, paradoxne, vyšla zo SAV. Vyhlásil to poslanec NR SR Branislav Gröhling, podľa ktorého SNS chce zničiť súčasné vedenie SAV. Ministerka školstva Lubyová to odmieta.

"Obávame sa, že skutočným dôvodom sporu nie sú administratívne problémy, ale snahy Slovenskej národnej strany vyšachovať súčasné vedenie SAV a nahradiť ho svojimi ľuďmi. Ako vidno, sú ochotní zájsť aj do krajností a donútiť akadémiu vied existovať v núdzovom režime," uviedol Gröhling. "Vylučujem to," reagovala ministerka Lubyová na tlačovej konferencii.


Gröhling pripomína, že transformácia SAV ešte nie je definitívne dokončená, organizácie čakajú na zápis do Registra verejných výskumných inštitúcií. Ministerstvo ich ešte nezapísalo, argumentuje tým, že SAV nedodala v zákonom stanovenej lehote všetky doklady potrebné na registráciu jej organizácií.

Ministerka uisťuje, že konanie jej rezortu je motivované tým, že mu ide o ochranu a rozvoj SAV aj do budúcna. "Proces musí zabezpečiť, aby sa SAV nerozpadla a neprišla o svoju majetkovú a výskumnú základňu. SAV musí byť otvorenou a transparentnou inštitúciou pod verejnou kontrolou. Tlaky, ktoré nás vyzývajú na urýchlené registrovanie, nie sú celkom férové. Meškanie nespôsobilo ministerstvo, ale fakt, že materiály boli posielané neskoro. Treba mať trpezlivosť," apelovala.