Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Európska únia spustila tri nové výskumné misie na obežnej dráhe Zeme

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Tri misie pomocou šiestich družíc otestujú technológie so širokou škálou aplikácií. Testy na obežnej dráhe je posledným krokom pred ich uvedením na trh.

Brusel 9. októbra (TASR) - Európska únia v pondelok pomocou európskej nosnej rakety Vega V23 vyslala z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane na obežnú dráhu Zeme tri orbitálne misie IOD/IOV. Ide o súčasť výskumnej a inovačnej časti programu Horizont 2020, informuje spravodajca TASR.

Tri misie pomocou šiestich družíc otestujú technológie so širokou škálou aplikácií. Testy na obežnej dráhe je posledným krokom pred ich uvedením na trh. Zo služieb IOD/IOV budú profitovať subjekty zo šiestich európskych krajín.

Misia miniatúrnych družíc SYNDEO-1&2 zahŕňa sedem experimentov IOD/IOV; misie ESTCube-2 a ANSER sú pripravené na demonštračné lety so satelitmi na obežnej dráhe.

Experimenty zaisťujú družice SYNDEO-1 a SYNDEO-2 v oblastiach od vesmírnej vedy, technológií, pohonu až po riadenia vesmírnej dopravy. Pre holandskú spoločnosť ISISpace vybavenie dodali univerzity a malé a stredné podniky z Belgicka, Španielska, Francúzska a Česka.

Misia ESTCube-2 bola vyvinutá skupinou študentov z Univerzity v Tartu (Estónsko) na sťahovanie objektov z orbity pomocou technológie plazmovej brzdy a budovanie platformy pre nanokozmické lode s využitím solárnych plachiet.

Misiu ANSER pripravil španielsky Národný inštitút pre vesmírne technológie (INTA) na monitoring kvalitu vody na Pyrenejskom polostrove pomocou spektrometrie.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)