Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Čo je nové vo vede? Veci objavili šesťbokú pyramídu a písali do vody

Ilustračné foto Foto: youtube

Čínski tajkonauti na palube vesmírnej stanice Tchien-kung (TSS – Nebeský palác) zapálili sviečku v otvorenom priestore stanice.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Vo svete vedy sa v uplynulom týždni objavilo viacero zaujímavých správ. Archeológovia objavili 3800 rokov starú hrobku z doby bronzovej, vedcom sa podarilo písať do kvapalnej vody a čínski tajkonauti experimentovali vo vesmíre s otvoreným ohňom. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Archeológovia tvrdia, že v kazašskej stepi objavili pyramídu v tvare šesťuholníka, ktorá mohla slúžiť ako hrobka príslušníka elity z bronzovej doby.

Ulan Umitkalijev, ktorý vedie vykopávky v danej lokalite, spresnil, že pyramídu sa podarilo nájsť tento rok na nálezisku Kyrykungir nachádzajúcom sa neďaleko východokazašskej obce Toktamys.

V oblasti sa už predtým podarilo objaviť množstvo hrobov a pamiatok a vykopávky v nej prebiehajú už od roku 2014. Nájdený šesťboký objekt vedci označujú ako pyramídu, respektíve stupňovitú pyramídu, ktorá sa ale od známych egyptským monumentov veľmi líši.

Jeho súčasná výška dosahuje zhruba tri metre a predpokladá sa, že mohol slúžiť ako hrobka pre príslušníka, respektíve príslušníkov pravekej elity.

Proces zvaný difúzioosmóza umožnil výskumníkom písať do vody v kvapalnom skupenstve a vytvoriť zreteľné obrazce pod jej hladinou.

Difúzioosmóza je chemický proces, počas ktorého dochádza k spontánnemu pohybu rôznych typov častíc na základe ich rozdielnej koncentrácie v kvapaline.

Tím výskumníkov z Technickej univerzity v Darmstadte a Univerzity Johana Guttenberga v Mohuči publikoval štúdiu v odbornom žurnále Small. Pracovali s roztokom vody s nízkou koncentráciou iónov (nabitých častíc), ktorý plnil úlohu "papiera". "Atrament" tvorili koloidné (pevné) častice kremeňa rozptýlené v roztoku. "Perom" bola častica schopná vymieňať častice v roztoku za menšie častice s elektrickým nábojom. Označenie "veľké" a "malé" môže byť v tomto kontexte mierne mätúce, pretože rozmery častíc sa pohybujú v mikrometroch (tisíciny milimetra).

Čínski tajkonauti na palube vesmírnej stanice Tchien-kung (TSS – Nebeský palác) zapálili sviečku v otvorenom priestore stanice. Podobný pokus s otvoreným ohňom by pre prísne bezpečnostné predpisy nebol možný na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Tajkonauti Kuej Chaj-čchao a Ču Jang-ču zapálili sviečku počas naživo vysielanej prednášky pre školákov 21. septembra. Cieľom bolo demonštrovať iný tvar plameňa v mikrogravitácii, kde je takmer guľovitý na rozdiel od slzovitého tvaru na Zemi.

V pozemských podmienkach plameň formuje prúdenie poháňané vztlakom, pričom horúci vzduch stúpa a studený klesá. Na nízkej obežnej dráhe Zeme v prostredí mikrogravitácie je vztlak veľmi slabý a plameň sa šíri všetkými smermi.