Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trnavský kraj

Nedostatok rušňovodičov: Nevypravili vlak z Kútov do Trnavy

Na snímke vlak prechádza cez železničnú stanicu v Pezinku, 25. apríla 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

V dlhodobom horizonte podniká železničná spoločnosť ďalšie kroky, aby sa situácia stabilizovala.

Trnava 17. decembra (TASR) - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) bojuje s nedostatkom rušňovodičov. V utorok musela odrieknuť spoj Kúty – Trnava s odchodom o 14.33 h a následne aj Trnava – Kúty s odchodom o 16.11 h. TASR informáciu potvrdil hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

ZSSK dlhodobo bojuje s nedostatkom rušňovodičov. "Jeden pár vlakov sme museli odrieknuť v dôsledku nedostatku rušňovodičov. Okrem toho, že ich je dlhodobý nedostatok, ktorý sa nám darí sanovať, máme problémy aj s vysokou chorobnosťou. Len v Bratislave nám zo zdravotných dôvodov chýba v súčasnosti približne 20 ľudí na tejto pracovnej pozícii," uviedol Kováč.

Ako ďalej doplnil, ZSSK podniká kroky k tomu, aby sa situácia zlepšila. "Neustále na tom pracujeme, ale riešenia nie sú úplne jednoduché a rýchle. Budeme mať aj niekoľko zapožičaných rušňovodičov, ale treba ich preškoliť a nie je to možné zo dňa na deň," informoval hovorca spoločnosti.

V dlhodobom horizonte podniká železničná spoločnosť ďalšie kroky, aby sa situácia stabilizovala. "V kurzoch na rušňovodičov máme v súčasnosti historicky najviac ľudí, ako sme kedy mali. Kým v minulom roku študovalo 80 ľudí, v súčasnosti ich je 120. Treba však počítať s tým, že výchova jedného rušňovodiča trvá rok," doplnil Kováč.