Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

V Trnave sa uskutoční silne obsadený medzinárodný turnaj v šachu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Partie budú môcť diváci sledovať aj cez stránku chess24.com s videokomentárom prvého slovenského veľmajstra Jána Plachetku.

Trnava 1. augusta (TASR) - Jeden z najsilnejších uzatvorených šachových turnajov s medzinárodným obsadením na Slovensku za uplynulých 30 rokov sa bude konať v polovici augusta v Trnave. Účasť na podujatí s názvom TIRNAVIA – Memoriál Richarda Rétiho potvrdili už deviati hráči, z ktorých sú až štyria veľmajstri vrátane šachovej legendy Ľubomíra Ftáčnika. Informáciu priniesla oficiálna internetová stránka Slovenského šachového zväzu (SŠZ) s tým, že vstupenka pre desiateho účastníka je zatiaľ otvorená.

Partie budú môcť diváci sledovať aj cez stránku chess24.com s videokomentárom prvého slovenského veľmajstra Jána Plachetku. O získanie medzinárodných noriem IM a GM sa budú usilovať Štefan Mazúr, Samir Sahidi a Martin Jablonický. "Turnaj nadväzuje na slávnu históriu šachovej TIRNAVIE pri príležitosti 40. výročia jej vzniku a odkazuje na pamiatku najsilnejšieho hráča pôsobiaceho na slovenskom území Richarda Rétiho pri výročí 130 rokov od jeho narodenia a 90 rokov od jeho úmrtia," uvádza web chess.sk.

Súčasťou podujatia bude aj výstava historických a spomienkových predmetov súvisiacich so 40-ročnou históriou turnaja TIRNAVIA s premietaním archívnych záberov z prvých ročníkov podujatia, výstavou súkromnej zbierky šachových súprav Staunton a recepciou s významnými hosťami spoločenského života. Hrať sa bude v honosných priestoroch Zrkadlovej siene Divadla Jána Palárika v Trnave od utorka 13. augusta do pondelka 19. augusta. Živý komentár veľmajstra Plachetku bude prebiehať v priestoroch divadla a je otvorený pre divákov.



Zoznam účastníkov turnaja:



IM Michail Demidov (Rus.); elo 2546

GM Ľubomír Ftáčnik (SR); 2513

GM Pavel Šimáček (ČR); 2490

IM Maciej Klekowski (Poľ.); 2482

GM Jerguš Pecháč (SR); 2469

IM Štefan Mazúr (SR); 2440

GM Milan Pacher (SR); 2416

FM Martin Jablonický (SR); 2378

FM Samir Sahidi (SR); 2369