Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Ultra maratónci si uctia Štefánika, pobežia z Bradla až do Bratislavy

Na snímke pamätník M. R. Štefánika na nábreží Dunaja v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš

Náročná 140-km trať obsahuje celkove 4954 metrov stúpania a 5319 metrov klesania.

Bratislava 11. júna (TASR) - Extrémnym bežeckým projektom Štefánik Trail si ultra vytrvalci uctia túto slovenskú historickú osobnosť. Druhý ročník behu sa uskutoční 13. a 14. júna po hrebeni Malých Karpát, červenej turistickej značke Štefánikovej magistrály. Náročná 140-km trať obsahuje celkove 4954 metrov stúpania a 5319 metrov klesania.

"Je to beh na základe skutočného príbehu, keď Milan Rastislav Štefánik pôsobil v Srbsku ako výzvedný pilot a po poškodení lietadla absolvoval v lesoch 120-km pochod v boji o prežitie. Je to málo známa skutočnosť. Máme ju overenú historikmi aj jeho rodinnými príslušníkmi. Je to príbeh odvahy, priateľstva, oddanosti, pevnej vôle a vysokej morálky. Takéto vlastnosti majú aj ultra vytrvalci, preto sme založili tento beh," zdôvodnil na dnešnej tlačovej konferencii spoluzakladateľ behu Martin Urbaník.

Jednotlivci a dvojice odštartujú v piatok 13. o 18. hodine pri Štefánikovej mohyle na Bradle. Štafety na rovnakom mieste o 22. hodine. Prihlásených je okolo 300 pretekárov. Celú trať chce absolvovať 85 ultra vytrvalcov, medzi nimi sú štyri ženy. Ďalší pobežia v štafetách, ktoré sú päť- až sedemčlenné a ich členovia sa striedajú na trati.

Podľa Urbaníka tento beh nie je len o fyzickej zdatnosti, ale aj o vnútornej motivácii. Okrem veľmi členitej trasy výsledok ovplyvňuje počasie, orientácia v teréne, stravovanie počas behu a všeličo iné. "Najzdatnejší nemusí zabehnúť najlepší čas. Nepozornosťou spôsobenou únavou si možno nielen v noci predĺžiť trať. Mnohí sa vzdajú," pripomenul Urbaník.

Podujatie zabezpečuje 80 dobrovoľníkov a na trati je šesť staníc občerstvenia. Trať vedie z Bradla cez Dobrú Vodu, vrch Záruby, popri vodnej nádrži Buková, vrch Roštún, obec Sološnica, Pezinskú babu, Kamzík, Devín a Bratislavský hrad. Cieľ je pri Štefánikovej soche na nábreží Dunaja pri obchodnom centre Eurovea v Bratislave. Poslední účastníci by tam mali dobehnúť najneskôr v nedeľu 15. júna do 02.30 hodiny, čo je časový limit.

Beh Štefánik Trail organizuje občianske združenie Vestigium, ktoré vzniklo pre tento projekt. Záštitu nad podujatím prevzalo Veľvyslanectvo Francúzskej republiky na Slovensku a mesto Bratislava.