Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Turistické centrum v Trnave bude propagovať aj krásy Burgenlandu

Mesto Trnava Foto: TASR/Henrich Mišovič

Susedné regióny sa vyznačujú zaujímavými rozdielmi, no majú aj dosť spoločného.

Trnava 7. marca (TASR) – Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a rakúsky Burgenland sa spojili do spolupráce na cezhraničnom projekte RegioPoint Slovensko-Rakúsko, ktorého cieľom je spoločná propagácia oboch regiónov ako stredoeurópskych turistických destinácií. Po tom, ako v novembri 2013 otvorili v známom nákupnom centre v Rakúsku spoločné informačné stredisko, nasledovala Trnava so svojou aktivitou. V Dome hudby Mikuláša Schneidra Trnavského na jednej z turistických trás v meste inštalovala informačno-poradenské centrum.

"V rámci tohto informačného centra budeme propagovať celý náš kraj, mestá, obce i dôležité subjekty, ktoré pôsobia v cestovnom ruchu a samozrejme úzko spolupracovať s našimi strategickými partnermi. Keďže je tento projekt podporený z rakúsko-slovenskej spolupráce, pochopiteľne tu budeme propagovať aj Burgenland ako veľmi obľúbenú a navštevovanú destináciu v Rakúsku," povedal na otvorení vo štvrtok 6. marca riaditeľ sekcie regionálneho rozvoja TTSK Marián Cipár. Projekt realizovali v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007 – 2013 a je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Celkové náklady sú vo výške 500.000 eur, slovenská strana sa podieľa 100.000 eurami.

Susedné regióny TTSK a Burgenland sa vyznačujú zaujímavými rozdielmi, no majú aj dosť spoločného – sú si podobné veľkosťou, TTSK má rozlohu 4147 km2, Burgenland 3960 km2, pričom v TTSK žije dvakrát toľko obyvateľov ako u partnera v Rakúsku. No počet prenocovaní návštevníkov v Burgenlande je zhruba 3 milióny za rok, kým v TTSK je to 1,1 milióna prenocovaní. Návštevníci prichádzajú do Burgenlandu za prírodou a kultúrou, vínom a gastronómiou, wellness a športom. TTSK ponúka historické pamiatky, termálnu vodu, vinárske regióny, šport a rekreačné aktivity v prírode.