Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

V trnavskom kraji sa zapája do štrajku najmenej 65 škôl

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto TASR

Do štrajku bolo v rámci Slovenska o 13.30 h zapojených 10.995 učiteľov zo 662 škôl.

Trnava 22. januára (TASR) – V Trnavskom kraji sa do štrajku učiteľov zapojí najmenej 65 základných (ZŠ) a materských škôl (MŠ) a stredných škôl (SŠ) z celkových 637 škôl. Z toho sa bude štrajkovať na ôsmich stredných školách v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

V Dunajskej Strede na Strednej odbornej škole rozvoja vidieka s vyučovacím jazykom maďarským sa zapája do štrajku 48 učiteľov a na Športovom gymnázium s vyučovacím jazykom maďarským 21 pedagógov, na oboch dostanú žiaci riaditeľské voľno, rovnako ako na tamojšej Strednej zdravotníckej škole. Učiť sa nebude ani na Gymnáziu Vojtecha Mihálika v Seredi, no iba v triede druhého ročníka a v kvinte. Vyučovanie napriek časti protestujúcich pedagógov bude v upravenom režime prebiehať na Gymnáziu Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici (17), žiaci štvrtých ročníkov a oktávy však budú mať voľno. Rovnako je zabezpečené zastupovanie za štrajkujúcich na Športovom gymnáziu Jozefa Herdu v Trnave (18) a na Gymnáziu Ladislava Novomeského v Senici (27). Uviedol to pre TASR hovorca TTSK Patrik Velšic. Na Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi sa zapojilo 21 učiteľov, žiaci zostanú doma.

V Senici sa podľa Petra Kovačiča, vedúceho spoločného školského úradu pre mesto a 22 menších okolitých obcí, pripojili k štrajku učiteľov tri zo štyroch základných škôl a na nich sa nebude učiť až do odvolania. Do štrajku nejde iba ZŠ na Mudrochovej ulici. "Zaoberáme sa myšlienkou, ak by štrajk bol dlhší, že v spolupráci s centrom voľného času pripravíme najmä pre deti prvého stupňa v meste nejaký program," povedal Kovačič pre TASR. Na ZŠ v Cerovej sa od pondelka do stredy (25.-27.1.) bude učiť iba na prvom stupni, staršie deti budú mať voľno.

Krajská Trnava má v zozname päť z celkových deviatich ZŠ, ktoré sa k protestu aktívne pripájajú, ale ani jedna nebude zatvorená a budú podľa informácií hovorcu radnice Pavla Tomašoviča pracovať v upravenom režime. "Do štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov, sa zapojili MŠ Hodžova ulica a MŠ Jiráskova ulica a tieto budú zatvorené," informoval hovorca.

V Trnavskom kraji je dovedna 301 MŠ, 221 ZŠ, 22 základných škôl, ktoré sú administratívne spojené s materskými školami, 22 gymnázií, 46 stredných odborných škôl, 13 SŠ a jedno konzervatórium.

Do štrajku bolo v rámci Slovenska o 13.30 h zapojených 10.995 učiteľov zo 662 škôl. Na Slovensku podľa údajov ministerstva školstva je 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Pôsobí na nich do 90.000 učiteľov.