Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trnavský kraj

Trnavskú pešiu zónu bude zdobiť deväťmetrový nápis #TRNAVA

Ilustračné foto Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Realizáciu chcú poňať ako happening, nebude chýbať hudba a pohodlné kreslá pre tých, ktorí sa prídu pozrieť, ako sa preglejkové písmená, každé s vlastným podstavcom, menia na umelecké dielo.

Trnava 20. apríla (TASR) - Trnavská pešia zóna bude mať už o pár dní novú dočasnú dominantu. Stane sa ňou deväť metrov dlhý nápis #TRNAVA. Vytvoria ho v sobotu 30. apríla medzi 10. a 18. hodinou mladí trnavskí výtvarníci, na každom písmene bude pritom pracovať iný autor.

Realizáciu chcú poňať ako happening, nebude chýbať hudba a pohodlné kreslá pre tých, ktorí sa prídu pozrieť, ako sa preglejkové písmená, každé s vlastným podstavcom, menia na umelecké dielo. Na mieste vzniku by mali byť inštalované až do septembrového trnavského jarmoku. Podľa slov Petra Cagalu, vedúceho odboru kultúry na trnavskej radnici, ktorý s myšlienkou prišiel, nie je vylúčené, že po demontáži 190 centimetrov vysoké písmená uskladnia a budú v budúcnosti s nimi ďalej pracovať.

K názvu Trnava je priradená mriežka, ktorá sa používa na sociálnych sieťach a znamená príslušnosť k niečomu. "My takto chceme zdôrazniť príslušnosť k nášmu mestu, k Trnave. Najmä u mladých Trnavčanov je tento postoj dôležité vytvárať," povedal Cagala pre TASR. Nápis bude umiestnený pri dome číslo 17 a bude atraktívny pre fotografovanie, pretože v zábere za ním bude vždy skutočná dominanta centra a symbol Trnavy - mestská veža. Cagala sa teší aj na vytvorenie videa o tom, ako Trnavčania prijmú tento nápad. "Vlani sme urobili video, ako trnavskí hudobníci využívali v lete na pouličné koncerty krásne pomaľované pianíno, inštalované pred radnicou. Video malo veľký úspech, veríme, že aj toto nové zaujme," pokračoval Cagala.

Na spoluprácu na #TRNAVA prizvalo mesto Naďu Salbotovú-Fecaninovú, Stanislava Lefflera – Rynu, Tatianu Vrtochovú – Da linku, Dominiku Žákovú, Simonu Čechovú a Zuzanu Branišovú spolu so žiakmi trnavskej Súkromnej základnej umeleckej školy Pablo.