Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trnavský kraj

Vedenie trnavskej nemocnice deklaruje pripravenosť na odchod sestier

Ilustračná snímka Fakultnej nemocnice v Trnave Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Opatrenia, ktoré má nemocnica pripravené, nechcel hovorca nateraz špecifikovať.

Trnava 28. januára (TASR) – Aktuálny stav výpovedí sestier vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trnave je 65. Oproti pôvodnému stavu žiadostí o skončenie pracovného pomeru je to o 48 menej. Nemocnica podľa hovorcu Matúša Stračiaka zároveň priebežne komunikuje s novými záujemcami o zamestnanie. Odchod sestier nemá nijakým spôsobom obmedziť akútne výkony a hospitalizácie vo FN.

"V našej nemocnici pracuje 488 sestier a 45 pôrodných asistentiek. Výpoveďami nie je nijakým spôsobom ovplyvnené poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Máme pripravený program, v ktorom budeme zabezpečovať jej poskytovanie tak, aby nebola znížená kvalita a spokojnosť pacienta," uviedol Stračiak pre TASR. Výpovede sa podľa jeho informácií týkajú najmä Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny, Gynekologicko-pôrodníckej kliniky a neurologického oddelenia.

Opatrenia, ktoré má nemocnica pripravené, nechcel hovorca nateraz špecifikovať. Riaditeľ nemocnice Martin Neštický však pred niekoľkými dňami uviedol, že nemocnica komunikuje aj s partnermi v Piešťanoch, Bratislave, Nitre či Galante pre prípad výpomoci. Od času vyhlásenia štrajku prijala FN do zamestnania 14 nových sestier, nemocnica už nemá na svojej webovej stránke inzerát na obsadenie pracovných miest zdravotných sestier, kde ako priemerný plat uvádzala 975 eur.

Predseda odborového zväzu vo FN Trnava František Naňo nemá konkrétne informácie, či trnavské sestry vo výpovedi majú už nové pracovné uplatnenia. „No vzhľadom na to, že slovenské sestry majú vysoké profesionálne renomé v okolitých krajinách, nemáme o naše ďalšie uplatnenie obavy. Každý z nás si potrebuje odpočinúť po dlhých rokoch náročnej práce v ťažkých podmienkach a o ďalšom pôsobení sa rozhodneme v najbližšom čase," uviedol pre TASR. 

Pripomenul, že sestry majú svoju prácu rady, ale sú zo slovenského zdravotníctva vyháňané odmietavým postojom vlády k svojim požiadavkám, "ktoré skutočne nikto nemôže považovať za prehnané. Chceme iba, aby za každé tri odpracované roky nám bol zvýšený plat o 25 eur," dodal Naňo.