Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Polnočnú omšu v trnavskej katedrále odslúži arcibiskup

Omša svätenia olejov v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave na Zelený štvrtok. Na snímke vľavo trnavský arcibiskup Ján Orosch svätí oleje. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Kostol sv. Jána Krstiteľa sa stal katedrálnym chrámom Trnavskej arcidiecézy v roku 1978, keď pápež Pavol VI. zriadil Trnavskú arcidiecézu a samostatnú slovenskú cirkevnú provinciu.

Trnava 23. decembra (TASR) - Tradičnú polnočnú omšu v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave bude celebrovať trnavský arcibiskup Ján Orosch. Denná bohoslužba pri príležitosti slávnosti Narodenia Pána sa v katedrále uskutoční aj v stredu (25. 12.) o 11.30, rovnako za účasti arcibiskupa. Informuje o tom web Trnavskej arcidiecézy.

Katedrálna polnočná omša patrí k najnavštevovanejším v Trnave, pravidelne sa koná okrem nej tiež v Dóme sv. Mikuláša a ďalších kostoloch. Katedrála je svojou barokovou výzdobou a najväčším dreveným oltárom v strednej Európe, vytvoreným v rokoch 1637 až 1640 s výškou 20 metrov a šírkou 14 metrov, dôstojným rámcom slávnostnej bohoslužby. V roku 2003 túto národnú kultúrnu pamiatku navštívil aj pápež Ján Pavol II. Chrámu pri svojej prvej návšteve Slovenska daroval kalich s paténou.

Kostol sv. Jána Krstiteľa sa stal katedrálnym chrámom Trnavskej arcidiecézy v roku 1978, keď pápež Pavol VI. zriadil Trnavskú arcidiecézu a samostatnú slovenskú cirkevnú provinciu. Pápežské buly boli slávnostne v chráme zverejnené pražským arcibiskupom - kardinálom Františkom Tomáškom.