Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

VIDEO: Na večeru pre sociálne slabých pripravili malé darčeky aj deti

Snímka z podujatia Štedrá večera pre osamelých a ľudí bez domova, ktorú organizuje Trnavská arcidiecézna charita, mesto Trnava a Arcibiskupský úrad v Trnave v piatok 20. decembra 2019. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V Trnave je v evidencii podľa vedúcej sociálneho odboru na mestskom úrade Ingrid Huňavej okolo 300 až 400 občanov bez domova.

Trnava 20. decembra (TASR) – Sto porcií tradičného vianočného menu nachystali v piatok v Trnave na spoločnom stretnutí osamelých, chudobných a ľudí bez domova. Pripravilo ho mesto Trnava s Trnavskou arcidiecéznou charitou (TACH) a Arcibiskupským úradom. So sociálne slabšími sa už niekoľko rokov takto v predvianočnom období stretáva aj arcibiskup Ján Orosch, ktorý predniesol úvodné slovo.



Riaditeľ TACH Miroslav Dzurech potom prečítal 45 mien ľudí z tejto komunity, ktorí žili v Trnave a v predchádzajúcich piatich rokoch zomreli. K večeri si pripravili program študenti z Akadémie blahoslavenej Laury.

V Trnave je v evidencii podľa vedúcej sociálneho odboru na mestskom úrade Ingrid Huňavej okolo 300 až 400 občanov bez domova, niečo okolo stovky využíva sociálne služby mesta. Časť z nich sú obyvatelia Trnavy, ďalší prichádzajú nielen z blízkeho, ale aj širokého okolia. Mestá podľa jej slov poskytujú bezdomovcom väčšiu anonymitu, preto mnohí z nich migrujú a nezdržiavajú sa na jednom mieste dlhšie. "Aj naše skúsenosti sú také, že týždeň niečo spolu riešime a potom klienta už nevieme nájsť," dodala.



"Večera pre ľudí bez domova sa tesne pred Vianocami v Trnave koná už takmer 30 rokov, tradične máme aj malé kultúrne vystúpenie. Na záver večera dostanú aj malé balíčky s trvanlivými potravinami a sladkosťami. Tento rok sa pridalo spoločenstvo detí pri Dóme sv. Mikuláša, pripravili si nielen vystúpenie, ale aj maličké darčeky v podobe medovníčkov i ponožiek pre každého," uviedol pre TASR Dzurech.