Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Takmer všetky falzifikáty, ktoré colníci vlani zadržali, boli z Číny

Ilustračná fotka Foto: TASR/Colný úrad Trnava

Ak by sa tento tovar dostal na trh a predával ako originálny, majiteľom ochranných známok by vznikla škoda viac ako osem miliónov eur.

Trnava 18. januára (TASR) - Počas roka 2015 zadržali colníci v Trnavskom kraji takmer 90.000 kusov tovaru, pri ktorom vzniklo podozrenie, že ide o falzifikáty. Ak by sa dostal na trh a predával ako originálny, majiteľom ochranných známok by vznikla škoda viac ako osem miliónov eur.

Tovar, pri ktorom vzniklo podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva, odhalili trnavskí colníci na pobočkách v  Dunajskej Strede, v Brodskom a v Galante v rámci vykonávania kontrol pri dovoze tovaru z tretích krajín, a tiež na staniciach colného úradu v Senici a vo Veľkom Mederi v rámci kontrol na vnútornom trhu –tržniciach a predajniach. Takmer všetok odhalený tovar pochádzal z Číny.

Ako informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Zlochová, išlo najmä o kabelky, peňaženky, hračky, obuv, textil, kuchynské potreby. "Upozorňujeme predovšetkým kupujúcich, ktorí sa dajú nalákať na nízke ceny falzifikátov, že práve takýto falšovaný tovar svojou kvalitou, zložením a vyhotovením môže byť pre spotrebiteľa nebezpečný," dodala Zlochová.