Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Na záver roka vystavujú v Záhorskom múzeu v Skalici ľudoví tvorcovia

Mesto Skalica, archívne foto Foto: TASR

Otvoria ju v piatok 2. decembra a potrvá do 27. januára.

Skalica 1. decembra (TASR) - Najnovšia výstava Záhorského múzea v Skalici s názvom Láska k folklóru predstaví trojicu umelcov, ktorých spája láska k tradičnému ľudovému umeniu. Otvoria ju v piatok 2. decembra a potrvá do 27. januára.

Prvý vystavujúci, jubilant Ladislav Zezula (60) sa venuje výrobe ľudových hudobných nástrojov. Učarovala mu najmä práca s drevom, venuje sa i výrobe fujár, píšťal, tiež kostených, tzv. handrárskych píšťaliek ale aj výrobe gájd. K tejto záľube ho priviedlo prostredie folklórneho súboru Skaličan, kde tancoval a ešte stále tancuje v seniorskom zložení tohto telesa. Na výstave si okrem hudobných nástrojov a technických pomôcok možno pozrieť aj filmový dokument o tomto folkloristovi. Kurátorom tejto časti výstavy je muzikológ Záhorského múzea Peter Michalovič.

Z tradícií ľudového umenia vychádzajú i práce Jozefa Pavlíka z Osuského, známeho tvorcu drevorezieb a insitných malieb, najčastejšie s námetmi dedinského života, ľudí a prírody, uchovávania tradícií a spomienok na detstvo. Získal mnoho ocenení na regionálnych i celoslovenských výstavách a súťažných prehliadkach neprofesionálnej výtvarnej tvorby, vystavoval na Slovensku i v zahraničí. Výber z jeho tvorby posledných rokov doplní kolekcia drôtených predmetov zhotovených tradičnými drotárskymi technikami jeho dcéry Zdenky Pavlíkovej. Informovala kurátorka Viera Drahošová.