Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trnavský kraj

Výstava v Seredi približuje prácu reštaurátora Ivana Galamboša

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiáš

Organizátori chcú výstavou priblížiť nielen prácu reštaurátora, ale aj poukázať na význam reštaurovania - predĺženia života originálu a záchrany dokumentov a kníh, ktoré sú aj záchranou pamäti ľudstva.

Sereď 6. mája (TASR) – Výstavu Z reštaurátorského ateliéru Ivana Galamboša je od dnes možné vidieť v Mestskom múzeu v Seredi. Zachytáva prácu a dielo významného slovenského reštaurátora, ktorý prinavracia život vzácnym historickým knihám, listinám, rukopisom a umeleckým dielam na papieri a pergamene. Výstava bude sprístupnená do 11. júna a počas nej sa uskutočnia aj tri autorské prednášky pre stredné školy a verejnosť. Z nich jedna bude v sobotu 21. mája na Medzinárodný deň múzeí spojená aj s ukážkou reštaurátorskej práce.

Ivan Galamboš sa narodil 26. januára 1940 v Holíči. Dlhé roky pôsobil ako pedagóg na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, v súčasnosti je hlavným reštaurátorom Slovenského národného archívu v Bratislave. Venuje sa reštaurovaniu a tvorbe faksimile vzácnych historických listinných dokumentov pre rôzne svetové expozície a domáce múzeá a tiež umeleckých diel pre galérie a múzeá. Za celoživotný prínos v odbore mu prezident Slovenskej republiky udelil v roku 2011 Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Výstavou chcú organizátori - mestské múzeum a Slovenský národný archív v Bratislave - priblížiť nielen prácu reštaurátora, ale aj poukázať na význam reštaurovania - predĺženia života originálu a záchrany dokumentov a kníh, ktoré sú aj záchranou pamäti ľudstva. Informovala Mária Diková zo seredského múzea.